eur:
391.22
usd:
367.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Feledy Botond: egyre valószínűbb, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad

Óriási jogbizonytalanságot okozna az Egyesült Királyságban a megállapodás nélküli brexit, ezért egyre valószínűbb, hogy Theresa May kormánya vissza fogja vonni kilépési szándékát, tehát Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad – mondta az InfoRádiónak Feledy Botond külpolitikai elemző.

Hat napot kapott Theresa May brit miniszterelnök arra, hogy a kedden leszavazott brexit-tervezet helyett hétfőn újabb megoldással rukkoljon elő. A javaslat megvitatására egy hete lesz a parlamentnek: január 29-én ugyanis szavazásra bocsájtják.

Az előző tervezet másfél évnyi alkudozás árán született meg, a brit parlament azonban elsöprő többséggel utasította el, így egy olyan javaslat felvázolása, amely a képviselők többsége számára elfogadható lenne, ilyen szűkös határidő alatt szakértők szerint lehetetlen, de ha még lehetséges is volna, az Európai Unió vezető politikusai határozottan elzárkóznak egy újabb Brexit-tervezet megvitatásától.

A márciusi határidő közeledtével így már csak két számottevő forgatókönyv képzelhető el: az egyik a brexit határidejének elhalasztása, a másik pedig az, hogy a kormány vagy új népszavazást ír ki, vagy visszavonja kilépési szándékát – ecsetelte az InfoRádiónak Feledy Botond külpolitikai elemző. „Ha a kilépési szándékot visszavonnák, az tulajdonképpen a kormányzat és a parlament közötti politikai csatának lenne egy furcsa eredménye” – fogalmazott.

A felek nagyrészt egyetértenek abban, hogy a megállapodás nélküli kilépést el kell kerülni

– emelte ki.

Feledy Botond hozzátette: amennyiben a britek mégis megállapodás nélkül hagynák el az európai uniót, óriási jogbizonytalanság fenyegetné a szigetországot, amely kereskedelmi partnerei, így Magyarország gazdaságában is komoly károkat okozna. Ez azonnali vámhatár-bevezetést és – különösen a brit oldalon – óriási jogbizonytalanságot – vélekedett a szakértő, hozzátéve: az áruk és szolgáltatások áramlása megszakadna, és néhány hónapos leállás várható, melyet recesszió követne, melynek a kontinensre is jelentős hatásai lehetnek.

Feledy Botond mindazonáltal leszögezte: ezzel tisztában van a brit kormány is, ezért ha minden kötél szakad, végső esetben visszavonhatják az Egyesült Királyság kilépési szándékát, így Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagállama maradna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×