INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

brexit

franciaország

európai unió

nagy-britannia

theresa may

Dover, 2018. július 31.A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit által inspirált falfestmény egy doveri házfalon 2018. július 31-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Eldőlt, mikor szavaznak az új brexit-tervről

Infostart

Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a brit kormány állít össze a brit EU-tagság megszűnésének további menetéről.

Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval novemberben elért, 585 oldalas megállapodást.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben - a kormány szándékai ellenére - elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis

hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a folyamat milyen irányt vegyen.

May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. A Downing Street csütörtökön közölte, hogy az új kormányzati javaslatcsomagot

az alsóház január 29-én tárgyalja és aznap szavaz is róla.

Franciaország felkészül

Több száz fővel bővítik a közigazgatást, több új vámhivatalnokot és állatorvosi ellenőrt vesznek fel a határok biztonságának és a kereskedelem bonyolításának kezelésére arra az esetre, ha Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, ami a francia kormányfő szerint valószínűbbnek tűnik.

Édouard Philippe francia miniszterelnök elmondta, hogy bővítik a kemény brexit esetén a legnehezebb helyzetbe kerülő repülőterek és kikötők költségvetését is. Egyes kikötőkben új parkolókat építenek, máshol a vámellenőrzések végrehajtásához szükséges infrastruktúrát alakítják ki.

A kormányfő elmondása szerint a párizsi kormány összesen mintegy 50 millió eurót tervez költeni a rendezetlen brexit okozta problémák kezelésére. A francia parlament csütörtökön várhatóan elfogadja azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletek útján tegyen lépéseket abban az esetben, ha kaotikus helyzet alakulna ki egy megállapodás nélküli brexit után a La Manche csatorna két oldalán.

Készen akarunk állni arra, hogy megvédjük állampolgárainkat - fogalmazott Philippe a miniszterek délelőtti tanácskozása után. Hozzátette: arra törekszenek, hogy tartani tudják kötelezettségeiket, és az emberek életére a lehető legkevesebb hatással legyen az új helyzet.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018