INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

hasogdzsi-ügy

szaúd-arábia

per

2018. október 2-án felügyeleti kamerával felvett videóról készített és a Sabah című kormánypárti török lap által 2018. október 18-án közreadott kép, amelyen a török hatóságok szerint Maher Abdel-Azíz Mutreb, a szaúd-arábiai trónörökös herceg testőrségének tagja Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára megy. Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró sorsa azóta ismeretlen, hogy október 2-án bement a szaúdi főkonzulátusra.

Hasogdzsi-ügy: megkezdődött a gyilkossággal vádoltak pere

Infostart / MTI

Hírügynökségi források szerint a szaúdi ügyészség a tizenegy gyanúsított közül legkevesebb öttel szemben halálbüntetést kér majd.

Az SPA szaúdi hírügynökség kevés részletről számolt be az első meghallgatási nappal összefüggésben, s a vádlottakat sem nevezte meg. A szaúdi ügyészség ugyanakkor közölte: az eljárás alá vont személyek védőik jelenlétében vettek részt a tárgyaláson.

Rijád jogsegélykérelemmel fordult Ankarához, hogy ossza meg a gyilkossági ügyben gyűjtött, rendelkezésére álló bizonyítékokat.

"Eddig semmilyen választ sem kaptunk, az ügyész hivatala továbbra is vár a visszajelzésre"

- áll a szaúdi vádhatóság közleményében. Török tisztségviselők ezzel szemben korábban azt mondták, hogy megosztották a Hasogdzsi-ügyben gyűjtött bizonyítékokat Szaúd-Arábiával és más államokkal is.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával tervezett házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint

Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.
A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.

Nyitókép: MTI/AP/Sabah
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018