eur:
393.54
usd:
369.36
bux:
65648.02
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Hivatalos: Friedrich Merz elindul a CDU elnöki tisztségéért

A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető egykori szövetségi parlamenti frakcióvezető maga erősítette meg ezt, véget vetve a sajtóban megjelent találgatásoknak.

Friedrich Merz közleményében kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár "tiszteletet és elismerést érdemel" a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért. Ennek a munkásságnak a lezárása szerinte lehetőséget ad a pártnak arra, hogy újra meghatározza a helyét a politikai térképen.

Ehhez "új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel"

- tette hozzá Friedrich Merz.

Mint írta, hosszú mérlegelés és számos beszélgetés után készen áll pártelnökként felelősséget vállalni ebben a folyamatban. Hangsúlyozta, hogy a CDU elnökeként mindent megtenne a párt "belső összetartásáért" és azért, hogy meg tudjon felelni a jövő kihívásainak.

Elemzők konfliktusosként jellemzik Friedrich Merz Angela Merkelhez fűződő viszonyát, és azt valószínűsítik, hogy

megpróbálja majd eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusán.

Miután Angela Merkel hétfőn bejelentette, hogy befejezi pártelnöki munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy elindul a pozícióért.
Korábban három CDU-tag, Andreas Ritzenhoff marburgi vállalkozó, Jan-Philipp Knoop berlini egyetemi hallgató és Matthias Herdegen bonni jogászprofesszor jelentette be indulását. Egyikük sem ismert az országos politikában.

Merkel nem kommentálta

Angela Merkel Berlinben egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni Friedrich Merz visszatérését a politikába. Mint mondta, pályafutása során megtanulta, hogy

egy párt elnökének nem érdemes bekapcsolódnia a következő elnök kiválasztásának folyamatába, mert ez "még soha nem sikerült jól".

Arra a kérdésre, hogy a távozás a CDU-elnöki tisztségből gyengíti-e pozícióját a nemzetközi politikában, azt mondta, nem számít ilyen változásra. "Akár azt is lehet mondani, több időm lesz arra, hogy kormányfői feladataimra összpontosítsak" - tette hozzá Angela Merkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×