eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Berlin, 2018. március 21.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az új koalíciós kormány programját ismerteti a parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. március 21-én, egy héttel az után, hogy a törvényhozók negyedszer is kancellárrá választották. (MTI/AP/Michael Sohn)
Nyitókép: Michael Sohn

Kiss J. László: Merkel a rendezett átmenet érdekében döntött

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, de kormányfő akar maradni. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint mindez már a Merkel-korszakot követő rendezett átmenet felé mutat.

Angela Merkel eddig abból indult ki, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztségnek egy kézben kell lenni, azonban a legutóbbi, bajororoszági és hesseni választások után olyan nyomás nehezedett a politikusra, hogy lépéskényszerbe került – mondta az InfoRádiónak Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára kiemelte: a CDU jövő héten tartja zárt, a pártkongresszust előkészítő ülését. Ezen a találkozón döntenek az alapprogramról, illetve a fő témák között szerepel a decemberi pártkongresszuson megszavazandó elnöki poszt kérdése is. Merkel preventíve, a vitát megelőzendő jelentette be a kandidálástól való távolmaradását a szakértő szerint.

A szakértő szerint Merkel a rendezett átmenet érdekében maradhat a kancellári székben.

„Új személyeknek és új programnak kell előtérbe kerülni” – fogalmazott.

Kiss J. László kiemelte: a kancellári pozíció a koalíciós partneren, az SPD-n is múlik. Andrea Nahles, a Szociáldemokrata Párt vezetője bejelentette, hogy a következő fél évben egy kérdéskatalógust állítanak össze, „ennek fényében döntenek arról, hogy hogyan tovább”. Ráadásul a koalíciós szerződésben is szerepel egy felülvizsgálati klauzula, melynek értelmében a szociáldemokraták a négyéves törvényhozási ciklus felében, 2019-ben kongresszust tartanak, melyen eldöntik, folyatható-e a nagykoalíció.

A teljes beszélgetést este 6-tól, az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×