eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2018. júluius 4.Angela Merkel német kancellár felszólal a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hivatalos: Merkel 2021-ben visszavonul a nagypolitikától

A kancellár megerősítette, hogy nem indul újra decemberben a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért, amelyet 2000 óta tölt be, a kormányfői tisztségről azonban nem mond le. 

A vasárnapi hesseni tartományi választás rossz eredményei (a párt 1966 óta nem ért el ilyen gyenge, 27 százalékos támogatottságot) után a német Kereszténydemokrata Unió elnöksége előtt Angela Merkel bejelentette, a decemberi, hamburgi kongresszuson nem jelölteti magát újra pártelnöknek, így 18 év után leköszön a CDU éléről. Hétfő délután 1 órára sajtótájékoztatót is összehívott Berlinbe, ahol

a nyilvánossággal a részleteket is megosztotta: kancellárként szintén az utolsó ciklusa a jelenlegi, 2021 után pedig semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselőként sem indul újra.

Tartja tehát korábbi kijelentését, miszerint számára a kancellári és a pártelnöki munka össze van kötve.

Azt is mondta azonban, hogy ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért.

Új fejezet, megújulás

Angela Merkel sajtótájékoztatóján megállapította, hogy a kormány veszített hitelességéből, ezért mint mondta, vállalja a felelősséget. Döntésének célja, hogy a kormány az előtte álló feladatokra összpontosíthasson, pártja pedig felkészülhessen a jövőbeli sikerekre.

Eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissunk - mondta hétfői berlini sajtóértekezletén. Úgy vélte, hogy a párt irányításának átadásában "sokkal több a lehetőség, mint a veszély", a célja a lépéssel az, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormányon maradva újulhasson meg.

Nem szól bele az utódválasztásba

A döntést a pártelnöki tisztségtől való visszavonulásról már a nyári parlamenti szünet előtt meghozta, és csak a jövő héten akarta bejelenteni - mondta Merkel, hozzátéve: semmilyen módon nem szól bele utódja kiválasztásába a párt élén.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a dpa hírügynökség egyébként máris talált egy lehetséges utódjelöltet,

a politikától 2009-ben visszavonult Friedrich Merz azonnal kész átvenni a pártvezetést.

Merz, aki maga meg is erősítette felajánlását a CDU elnöksége számára, 1989-től egy cikluson át EP-képviselő volt, majd a német Bundestag tagjaként (1994-2009) megjárta a CDU/CSU frakcióelnöki székét is (2000-2002).

A Reuters hírügynökség Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU főtitkárát említette favoritként Merkel utódaként a párt élén.

Hessenben egyébként a nagykoalíciós partner szociáldemokraták is leszerepeltek, ami Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint arra mutat, hogy a tartományi választásokon az emberek Berlinbe üzentek.

Az utóbbi idők tartományi választásainak egyetlen igazi nyertese a Zöldek pártja,

amely Hessenben 8,7 százalékot javított, elemzői vélemények szerint a jó kampánytéma-választásnak köszönhetően (migráció, dízelbotrány, digitalizáció, brexit).

Kiss J. szerint

az SDP-nél most azon gondolkodhatnak, hogy 2019-ben a párttagság elé terjesztik a koalícióban maradás ügyét.

Azt is elmondta, a koalíciós szerződés szerint félidőben, tehát jövőre mérleget kell készíteni az együttműködésről, ami hamarosan szintén aktuális lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×