eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Genova, 2018. június 15.Matteo Salvini olasz belügyminiszter sajtóértekezlete Genovában 2018. június 15-én. Salvini az olasz és a francia kormány között az illegális bevándorlók ügyében kialakult vitáról beszélt. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Nyitókép: Luca Zennaro

Elemzők: a migráció fontosabb téma Olaszországban, mint Magyarországon

Bajban van az olasz gazdaság: nem növekszik megfelelő mértékben és magas az államadósság – mondták az InfoRádió Aréna című műsorában szakértők. Arról is beszéltek, hogy az olaszok az elmúlt időszakban nagyot csalódtak az Európai Unióban.

Az olasz kormány a következő évre 2,4 százalékos államadóssági hiánnyal tervez, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez valószínűleg nem lesz fenntartható. Molnár Anna az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az olasz kormány lezárta a költségvetési vitát, de a büdzsét még el kell fogadtatni az Európai Bizottsággal is, és Brüsszel nagy valószínűséggel vissza fogja dobni azt.

"A tervezet és a kiadások növekedése a piacokon már idegességet keltett.

Ez a fenntarthatóságot és a hitelek finanszírozását teszi lehetetlenné. Ebbe 2011-ben belebukott a Berlusconi-kormány” - emlékeztetett a szakértő.

Szomráky Béla szerint a 2,4 százalékos hiánycél háromszor akkora, mint amit a korábbi baloldali kormányok megengedtek. Az Olaszország-szakértő hangsúlyozta azt is, hogy noha a hiánycél 3 százalék alatt van bőven, de ez mégsem jó, mert a külső adósság a 130 százalékot is meghaladja, ezzel pedig a görögök után a másodikok az olaszok. Az kellene, hogy a hiánycél ne haladja meg a 0,8 százalékot.

Olaszországot erőteljesen sújtják azok a megkötések, amelyeket vállalt az euró bevezetésekor, de nyomasztja őket a német gazdaság ereje is – tette hozzá Szomráky Béla.

Salvini a legnépszerűbb

Molnár Anna szerint a kiábrándultság annak ellenére érezhető, hogy az Eurobarométer legfrissebb adatai szerint a lakosság 40 százaléka úgy látja, az uniós tagságnak vannak előnyei is.

„Itt valóban súlyvesztés van. Az egy főre jutó GDP tekintetében Olaszország 100 százalék alá csökkent. Az eurót hibáztatják azért, hogy problémáik vannak és nem tudnak a válságból kijönni” - fejtette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Szomráky Béla szerint

a migráció fontosabb téma Olaszországban, mint Magyarországon.

Kevesebben illegális migráns van most az országban, mint korábban volt, és azért csökkent a számuk, mert az olaszok elkezdtek nagyon ellenük dolgozni, Matteo Salvini belügyminiszter például leállította az NGO-k, a cicil szervezetek által üzemeltetett mentőhajókat.

Salvini adja meg az irányt, és ő a legnépszerűbb politikus most Olaszországban, akár köztársasági elnök vagy az Európai Parlament elnöke is lehet – véli Szomráky Béla.

Az Olaszország-szakértő arról is beszélt, hogy sok ellentét feszíti a kormányt a két párt között, de ezeket igyekeznek elsimítani, még akkor is, ha ez nehezen megy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×