eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Salzburg, 2018. szeptember 19.Sebastian Kurz osztrák kancellár az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának vacsorájára érkezik 2018. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák kancellár szerint ez így zsákutca

A migrációról és a biztonságpolitikáról vitáznak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői.

Az Európai Uniónak kiutat kell találnia a menedékpolitikai zsákutcából, rugalmasságot kell mutatnia, és fel kell hagynia a kötelező kvóta körüli vitákkal - mondta az osztrák kancellár a brüsszeli uniós csúcs második napján, amelyen a migráció és biztonságpolitikai kérdések kerültek terítékre.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kancellárja újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat. Sebastian Kurz szerint ez azt jelenti, hogy

mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van.

A kötelező kvótarendszer ellen évek óta ágáló országok egyike Lengyelország. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedvezően fogadta az osztrák felvetést. "Úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia."

Szerda este, a csúcstalálkozó első napján a tagországok megpróbálták kimozdítani a holtpontról a brit-uniós kilépési tárgyalásokat - sikertelenül. Az összejövetel második napján a menedékpolitika mellett az eurózóna esetleges reformja és biztonsági kérdések vannak még napirenden.

A több között arról is szó lesz, hogyan lehetne jobban védeni az Európai Uniót a kibertámadásoktól, illetve a vegyi, a biológiai és a nukleáris fegyverek jelentette külső fenyegetésektől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×