eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülése 2018. október 17-én.
Nyitókép: MTI / Piroschka van de Wouw / POOL

A brit kormányfő nyitott az átmeneti időszak meghosszabbítására

Sajtóértesülések alapján nem történt áttörés a brexit ügyében a tegnap kezdett uniós csúcstalálkozón, ám a brit miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a kilépés átmeneti időszakának meghosszabbítására. Megszólalt Sebastian Kurz is.

Eredetileg a tegnap kezdett uniós csúcstalákozón kellett volna megállapodnia Nagy-Britannia és az unióban maradó 27-ek vezetőinek a kiválás feltételeiről, ám mivel a tárgyalások korábban megrekedtek, a csütörtöki egyeztetés teljes egészében a brexitről szólt.

Az MTI uniós forrásokra hivatkozva közölte, hogy a találkozó megnyitását követően a brit miniszterelnök tartott beszédet, amelyben úgy látta, hogy közel az egyezség, majd kijelentette: kész megfontolni az országa uniós kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására tett javaslatot. Emellett ismételten leszögezte, hogy kreatív megoldásra van szükség a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldásához, olyan "működőképes" biztosítékra, amely garantálja a nyitott határokat Írország és Észak-Írország között.

A brit miniszterelnök értékelése után a 27-ek állam- és kormányfői Theresa May nélkül folytatták az egyeztetést Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével. A résztvevők egy magas rangú uniós tisztségviselő tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy az intenzív tárgyalások ellenére

nem elég az eddigi előrehaladás egy rendkívüli brexit-ügyi csúcsértekezlet novemberi összehívásához.

A huszonhetek az egyeztetések folytatására szólítottak fel, azonban egyelőre nem terveznek rendkívüli csúcsot november közepére, erre csak áttörés esetén fog sor kerülni. Michel Barnier-t ugyanakkor támogatásukról biztosították - tette hozzá egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata.

A tárgyalóasztalnál mindenki a megegyzést akarja és intenzív munka folyik ennek érdekében – fogalmazott az Euronews felvételén Theresa May.

Jó kapcsolatokat szeretnénk Nagy-Britanniával – hangsúlyozta szintén a csatornának Angela Merkel német kancellár, majd hozzátette, örültek volna, ha mára sikerül megegyezniük a feleknek a válásról, ám ez csak 90 százalékban valósult meg, így még sok a teendő.

Sebastian Kurz a migráció ügyében derűlátóbb

A brüsszeli EU-csúcson a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyatott tanácskozás rövidsége jelzi az unióban maradó 27 tagország egységét - jelentette ki osztrák kancellár szerdán a belga fővárosban, az uniós tagországok csúcstalálkozóját megnyitó munkavacsorát követően. Ezzel együtt azt mondta: "Optimista vagyok, hogy a következő hetekben vagy hónapokban megállapodásra jutunk".

Újságírói kérdésre adott válaszában az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Ausztria vezetője kijelentette, brexit kérdésének megoldásánál sokkal derűlátóbb a migrációt illetően. Az illegális bevándorlás csökkenése jól mutatja a migráció tranzitországaival és a líbiai parti őrséggel való együttműködés hatékonyságát - közölte. "Még ennél is fontosabb a tengeri átkelések során vízbefúltak számának visszaesése, noha egy haláleset is túl sok" - fogalmazott.

Kiemelte, az EU-ban többen jelzik, hogy a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásának rendszere nem működik.

Véleménye szerint a kötelező kvóták helyett a kötelező szolidaritás felé kellene elmozdulni, így minden tagország kifejezhetné hozzájárulását.

Új megközelítésre van szükség a holtpontra jutott uniós migrációs politikában - tette hozzá.

Kurz úgy vélte, hogy a külső határok védelmére kell összpontosítani, a csökkenő számok ezt igazolják, a menedékjogi kérelmek által leginkább érintett országok viszont a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta Közép-Európában vannak, és nem az EU külső határain.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×