eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

EPP-tagok: kemény megbeszélés folyt Orbán Viktorral

Folytatódik a párbeszéd a Fidesz és az Európai Néppárt között, eddig egyetlen tagpárt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A néppártban ketten indulnak a csúcsjelölti tisztségért.

„Az EPP vezetői nyílt és őszinte megbeszélést tartottak Orbán magyar miniszterelnökkel” - idézte az Európai Néppárt szűkszavú sajtóközleményét a BruxInfo. A pártcsalád a brexit-tárgyalásoknak szentelt uniós csúcstalálkozó előtt tartotta szokásos csúcsát miniszterelnökök és pártelnökök részvételével.

A mostani a Salzburgban szeptemberben megkezdett dialógus folytatása volt a magyar vezetővel annak a parlamenti szavazásnak a folyományaként, amely kezdeményezte a 7-ik cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

A portál cikke szerint a délutáni ülésről távozó elnökség tagok és vezetők azt nyilatkozták a sajtónak, hogy „kemény” megbeszélés folyt a magyar kormányfővel, aki – Joseph Daul EPP-elnök elmondása szerint –

a korábbinál nagyobb nyitottságot mutatott a párbeszéd iránt.

Orbán Viktor távozóban erről sajtójelentések szerint csak annyit mondott, hogy továbbra is nyitott az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd iránt, ami vélhetően a kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozott.

Joseph Daul újságírók unszolására kifejtette, hogy mindig is barátjának tekintette a magyar vezett, de mindig védelmébe fogja venni a demokráciát, az emberi jogokat, a civileket és az akadémiai szabadságot. „Ebben nem ismerek kompromisszumot” - tette hozzá. Az elnök az ülés előtt elmondta: eddig egyetlen tagpárt sem kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Több más mellett erről a témáról is megkérdezték újságírók a szerda délután az ülésre érkező magyar miniszterelnököt. Orbán Viktor sommásan annyit mondott:

"Mi vagyunk a Néppárt".

Eldőlt: ketten indulnak a csúcsjelölti tisztségért

Mindössze Manfred Weber és Alexander Stubb jelentette be indulását a határidő szerdai lejártáig az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, így komoly esély van arra, hogy a párt európai parlamenti (EP) választási győzelme esetén egyikük lesz az Európai Bizottság következő elnöke - tudósított az MTI.

A Politico hírportál később arról számolt be, hogy az EPP-hez tartozó nyolc uniós állam-, illetve kormányfő közül heten már támogatásukról biztosították Weber jelöltségét, egyedül Orbán Viktor miniszterelnök nem tett így. (Ismert, hogy szeptemberben Weber is megszavazta a Sargentini-jelentést.)

Mint írták, a bolgár, a ciprusi, a horvát és az ír kormányfő, illetve az osztrák kancellár "hivatalos támogatólevelet" küldött, ahogy a román elnök pártja is. A német kancellár pedig már korábban támogatásáról biztosította Webert.

A sajtó már korábban arról írt, hogy egyelőre még a gyengepontjai ellenére is inkább Weber számít befutónak, Stubb ráadásul nem is annyira vele, mint inkább az illiberális politikával és Orbán Viktorral szemben határozta meg magát.

A jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről az EPP november 7-8-i helsinki kongresszusán döntenek majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×