eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai brüsszeli csúcstalálkozójának második napi tanácskozására érkezik 2018. október 18-án. A csúcstalálkozó első napján nem sikerült megállapodásra jutni a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről.
Nyitókép: MTI/EPA/Francois Walschaerts

Orbán Viktor: "sikerült visszavernünk a brüsszeli bürokraták bevándorlást támogató javaslatait"

Az európai csúcson "sikeresen megvédtük" Magyarország határvédelemhez fűződő jogát, ugyanakkor a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

A kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: véget ért az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, de a visegrádi négyek képviselői később megbeszélést folytatnak a japán miniszterelnökkel, és kezdődik egy másik csúcs is, amelyen Ázsia vezetőivel találkoznak.

Hangsúlyozta: az európai csúcson

"sikeresen megvédtük" Magyarország saját határvédelemhez fűződő jogát.

Úgy folytatta: nem egyedül, néhány másik országgal karöltve "sikerült visszavernünk a brüsszeli bürokraták bevándorlást támogató javaslatait".

Orbán Viktor úgy értékelt: a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog, Európának erre szüksége van, ezért ilyen javaslatokat támogatnak a jövőben is.

"És vagyunk mi, akik azt mondjuk, hogy a határainkat meg kell védeni, a migráció veszélyes dolog, minden ország maga dönthessen arról, kíván-e bárkit beengedni a saját területére" - emelte ki.

A vitát decemberben folytatják

- mondta a miniszterelnök.

A csúcstalálkozón bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: az Európai Uniónak a "kötelező szolidaritás" koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus.

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy Kurz elképzelése szerint a menekültügyi kvóták helyett más formáit is választhatnák a tagországok a szolidaritásnak, például anyagilag hozzájárulhatnának a külső határok védelméhez.

A brüsszeli hírportál szerint ugyan Orbán Viktor miniszterelnök "szokatlanul csendes volt az ülésen", ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, "a legjobb javaslatnak" nevezte a Kurz által elmondottakat.

Angela Merkel német kancellár azonban arról beszélt, hogy nem kíván elmozdulni "a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé", és több más uniós vezető is hasonló véleményének adott hangot - közölte az illetékes.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×