eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tárgyalásokra készül Donald Trump a brexit után

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Lighthizer hivatalos jegyzékben értesítette erről a szenátus pénzügyi bizottságának elnökét, Orrin Hatch republikánus politikust.

A dokumentum szerint Washington azonnal meg akarja indítani a tárgyalásokat a brit kormánnyal, amint London "készen áll erre" az Európai Unióból való kilépése után. Az emlékeztető utalt arra is, hogy ezekről a tárgyalásokról Donald Trump elnök korábban már megállapodott Abe Sindzo japán kormányfővel és Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével.

"El vagyunk szánva arra, hogy ezeket a tárgyalásokat az amerikai dolgozóknak, farmereknek és vállalkozásoknak kedvező, lényegi eredményekkel zárjuk le"

- szögezte le Lighthizer.

A bejelentés abba a folyamatba illeszkedik, amelynek keretében az Egyesült Államok újratárgyalta Mexikóval és Kanadával az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást, a NAFTA-t, változtatásokat eszközölve az áruk eredetére és bizonyos munkajogi kérdésekre vonatkozóan.

Donald Trump már a kezdetektől, elnökválasztási kampánya óta élesen kikelt az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnereivel szemben fennálló kereskedelmi deficit ellen. Elnökként pedig vámmal sújtotta a szövetségesektől származó acél- és alumíniumimportot, és átfogó kereskedelmi háborúba bocsátkozott Kínával.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×