INFORÁDIÓ 
2018. november 13. kedd
Szilvia

szerbia

cirill írásmód

latin írásmód

kultúra

nyelv

külföld

Szerbia visszatérne a cirill írásmódra

Infostart

Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz.

Ugyancsak kötelező lesz a cirill írásmód használata az állami tulajdonú vállalatokban, illetve a nemzeti, illetve nemzetközi szintű professzionális szervezetekben - írta a hvg.hu a Vecsernje Novoszti értesülései alapján.

A várhatóan az év végén a parlament elé kerülő törvényben foglaltak betartását egy kilencfős testület ellenőrzi majd, ennek tagjait részben ugyancsak az illetékes minisztériumok nevezik ki. Az új szabályozás hivatalos célja, hogy megvédjék és fejlesszék a szerb nyelvet.

A törvénytervezet szerint a latin betűknek csak kiegészítő szerep jut, ha egy szöveg két írásmóddal jelenik meg, a cirill betűs az érvényes. A törvény hivatali megszegőit ötezertől százezer dinárig terjedő bírsággal sújtják. Ha viszont egy kereskedelmi cég nem cirill írásmóddal nyomtatja ki árui nevét, illetve a különféle használati utasításokat és garanciajegyeket, akkor akár egymillió dinár is lehet a büntetés.

Szerbia Jugoszlávia 1991-es felbomlás után kezdett el fokozatosan visszatérni a cirillbetűs írásmódhoz. Mostanra a hétköznapokban is elterjedt a cirill, a szerbek jellemzően már a kézírásban is egyre ritkábban használják a latin betűket.

A címlapról ajánljuk

A héten már havazhat

A héten már havazhat

A hét elején napközben helyenként akár még 20 fok is lehet, aztán fokozatos lehűlés kezdődik....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH