INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

lengyelország

európai unió

igazságügyi reform

Varsó, 2018. július 4.Malgorzata Gersdorf lengyel legfelsőbb bírósági elnöknek és a testület több tagjának kötelező nyugdíjazása miatt tiltakoznak tüntetők a bíróság varsói épülete előtt 2018. július 3-án. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a lengyel kormány ellen a bírósági reform miatt, amelynek értelmében július 3-án nyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság 65 évesnél idősebb tagjait. (MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A bírósági reform ellen tüntettek Lengyelországban

Infostart / MTI

A tiltakozók is úgy látják, ahogyan az Európai Bizottság: a Legfelsőbb Bíróság tagjait érintő változások sérthetik a demokratikus jogrendet.

A bírósági reform értelmében kedd éjféltől nyugdíjazták a legfelsőbb bíróság 65 éves életkort elért tagjait, ez összesen 26 bírát érint, közülük 16-an vagy az új törvényre vagy a lengyel alkotmányra hivatkozva jelezték maradási szándékukat. Az ő kérelmüket jelenleg az országos igazságszolgáltatási tanács elemzi, de nem lehet tudni, hányan maradhatnak szolgálatban.

A bírói tesület elnöke, Malgorzata Gersdorf is érintett, de nincs a hosszabbításért folyamodó 16 bíró között.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt az Európai Bizottság hétfőn kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben. A jogszabály a lengyel igazságügyi reform része. A reform miatt Brüsszel tavaly decemberben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást is kezdeményezte Varsóval szemben.

A lengyel kormányfő védelmébe vette a széles körben bírált igazságügyi reformot az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Mateusz Morawiecki emlékeztetett arra, hogy minden egyes tagországának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét.

"Az unió jelszava az egység a sokszínűségben, nem pusztán üres frázis - mondta. Az európai állampolgárok jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének. Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva: ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről - közölte. Hozzátetette, az előrehaladáshoz erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire. Európa demokratikus felvilágosodáson megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése - emelte ki.

Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kapcsolódó hang

Mateusz Morawiecki felszólalása az EP ülésén
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018