INFORÁDIÓ 

2018. június 19. kedd
Gyárfás

Optimista a világ a Trump-Kim csúcstalálkozó után

A világ vezetői üdvözölték az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője közötti megállapodást a Koreai-félsziget atommentesítéséről.

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által kedden Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan ismét elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal.

"Az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője között létrejött csúcstalálkozó megerősíti szilárd meggyőződésünket, amely szerint a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten" - közölte nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Oroszország egészében pozitívan értékeli azt az impulzust, amelyet az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó adott a Koreai-félsziget válságának rendezésében, és segítséget nyújthat Észak-Koreának a nukleáris fegyverek megsemmisítésében" - jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes orosz hírügynökségeknek.

Szingapúr, 2018. június 12.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/The Straits Times/Kevin Lim)
A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/The Straits Times/Kevin Lim)

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína szintén üdvözölte a két vezető találkozóját és teljes atommentesítésre szólította fel kelet-ázsiai szomszédját. "Fontos tény, hogy a két ország legfelsőbb vezetői egyenlőkként ültek tárgyalóasztalhoz, és mindez egy új korszak kezdetét jelenti" - mondta újságíróknak Vang Ji kínai külügyminiszter.

Abe Sindzó japán miniszterelnök reményének adott hangot, hogy

a találkozó elvezethet a megoldáshoz az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program jelentette fenyegetések, illetve a Phenjan által évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyében is.

Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök röviddel a találkozó előtt jelentette be, hogy országa újból megnyitja phenjani nagykövetségét, jelezve, hogy vége a két ország között annak a viszálynak, amely Kim Dzsong Un féltestvérének tavaly februári Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatt alakult ki Észak-Korea és Malajzia között.

Kapcsolódó hang

Trump-Kim csúcstalálkozó - nemzetközi reakciók
 


A címlapról ajánljuk