INFORÁDIÓ 
2018. október 19. péntek
Nándor

donald trump

kim dzsong un

csúcstalálkozó

Optimista a világ a Trump-Kim csúcstalálkozó után

Optimista a világ a Trump-Kim csúcstalálkozó után

A világ vezetői üdvözölték az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője közötti megállapodást a Koreai-félsziget atommentesítéséről.

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által kedden Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan ismét elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal.

"Az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője között létrejött csúcstalálkozó megerősíti szilárd meggyőződésünket, amely szerint a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten" - közölte nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Oroszország egészében pozitívan értékeli azt az impulzust, amelyet az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó adott a Koreai-félsziget válságának rendezésében, és segítséget nyújthat Észak-Koreának a nukleáris fegyverek megsemmisítésében" - jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes orosz hírügynökségeknek.

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína szintén üdvözölte a két vezető találkozóját és teljes atommentesítésre szólította fel kelet-ázsiai szomszédját. "Fontos tény, hogy a két ország legfelsőbb vezetői egyenlőkként ültek tárgyalóasztalhoz, és mindez egy új korszak kezdetét jelenti" - mondta újságíróknak Vang Ji kínai külügyminiszter.

Abe Sindzó japán miniszterelnök reményének adott hangot, hogy

a találkozó elvezethet a megoldáshoz az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program jelentette fenyegetések, illetve a Phenjan által évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyében is.

Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök röviddel a találkozó előtt jelentette be, hogy országa újból megnyitja phenjani nagykövetségét, jelezve, hogy vége a két ország között annak a viszálynak, amely Kim Dzsong Un féltestvérének tavaly februári Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatt alakult ki Észak-Korea és Malajzia között.

Nyitókép: KEVIN LIM

Kapcsolódó hang

Trump-Kim csúcstalálkozó - nemzetközi reakciók
 


A címlapról ajánljuk

Elhunyt Magos Judit

Elhunyt Magos Judit

A korábbi világklasszis, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező 68 évet élt....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH