eur:
388.78
usd:
361.78
bux:
68744.82
2024. május 8. szerda Mihály
Szingapúr, 2018. június 12.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)
Nyitókép: Evan Vucci

Gyengültek a fegyvergyártók részvényei Kim és Trump barátkozása nyomán

Általában emelkedtek az amerikai részvényárak, de visszaestek a fegyvergyártó cégek papírjainak árfolyamai Donald Trump és Kim Dzsong Un történelmi csúcstalálkozója után. Az amerikai elnök meglepetésre azt is megígérte, hogy leállítja a dél-koreai hadsereggel közösen tartott „költséges” hadgyakorlatokat.

A békülékeny retorika nem tesz jót a védelmi cégeknek – ezt példázták a részvénypiaci mozgások kedden, az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor szingapúri békecsúcsa után.

A színpadiasságtól nem mentes és kevés konkrét áttörést hozó csúcstalálkozó fontos eredménye, hogy

megszűnt a háborús hangulatkeltés a papíron még mindig háborúban álló két ország között.

Ennek nyomán 1-4 százalék között esett vissza több vezető amerikai fegyvergyártó cég részvényeinek értéke. A leginkább a rakétákat és katonai elektronikát gyártó Raytheon papírjai gyengültek, 3,9 százalékot.

A lopakodó bombázót és rakétákat is előállító Northop Grumman részvényei több, mint 1,5 százalékkal estek. Hasonló esést szenvedett el a Lockheed Martin is.

A védelmi cégek részvényei általában feszültebb nemzetközi helyzetben értékelődnek fel

– ez történt például tavaly nyáron Észak-Korea rakétatesztjei, majd a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapások után.

Trump és Kim találkozóján ugyan konkrét béketervet nem fogadtak el, de ígéretet tettek egy „maradandó és erős békerezsim” beindítására a Koreai-félszigeten. Az észak-koreai vezető vállalta, hogy leszereli és megsemmisíti összes nukleáris fegyverét.

Trump pedig dél-koreai szövetségesét meglepve azt mondta: leállítja a „drága és provokatív” hadgyakorlatokat - amivel ugyanakkor gyengíti a dél-koreai hadsereg védelmi képességét. Arról is beszélt, hogy idővel többezer amerikai katonát hív haza a félszigetről.

Miközben a védelmi cégek így veszteségeket szenvedtek el, a részvénypiacok általában bizakodóan fogadták a csúcson elhangzottakat.

Február óta a legmagasabb szinten zárt például az amerikai S&P index, rekordmagasságba szökött a Nasdaq értéke is. A Dow Jones azonban kis mértékben visszaesett.

A vállalati hírek egyik érdekes eleme volt a Tesla-részvények 3 százalékos emelkedése. Az elektromos autókat gyártó vállalat előzőleg közölte, elbocsájtja dolgozói 9 százalékát, hogy növelje a profitot. A cégnél azt mondták: irodai dolgozókat és nem gyártósori munkásokat építenek le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×