INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

donald trump

csúcstalálkozó

kim dzsong un

fegyvergyártás

észak-korea

Szingapúr, 2018. június 12.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)

Gyengültek a fegyvergyártók részvényei Kim és Trump barátkozása nyomán

Újabb cikkünk a témában:

Általában emelkedtek az amerikai részvényárak, de visszaestek a fegyvergyártó cégek papírjainak árfolyamai Donald Trump és Kim Dzsong Un történelmi csúcstalálkozója után. Az amerikai elnök meglepetésre azt is megígérte, hogy leállítja a dél-koreai hadsereggel közösen tartott „költséges” hadgyakorlatokat.

A békülékeny retorika nem tesz jót a védelmi cégeknek – ezt példázták a részvénypiaci mozgások kedden, az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor szingapúri békecsúcsa után.

A színpadiasságtól nem mentes és kevés konkrét áttörést hozó csúcstalálkozó fontos eredménye, hogy

megszűnt a háborús hangulatkeltés a papíron még mindig háborúban álló két ország között.

Ennek nyomán 1-4 százalék között esett vissza több vezető amerikai fegyvergyártó cég részvényeinek értéke. A leginkább a rakétákat és katonai elektronikát gyártó Raytheon papírjai gyengültek, 3,9 százalékot.

A lopakodó bombázót és rakétákat is előállító Northop Grumman részvényei több, mint 1,5 százalékkal estek. Hasonló esést szenvedett el a Lockheed Martin is.

A védelmi cégek részvényei általában feszültebb nemzetközi helyzetben értékelődnek fel

– ez történt például tavaly nyáron Észak-Korea rakétatesztjei, majd a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapások után.

Trump és Kim találkozóján ugyan konkrét béketervet nem fogadtak el, de ígéretet tettek egy „maradandó és erős békerezsim” beindítására a Koreai-félszigeten. Az észak-koreai vezető vállalta, hogy leszereli és megsemmisíti összes nukleáris fegyverét.

Trump pedig dél-koreai szövetségesét meglepve azt mondta: leállítja a „drága és provokatív” hadgyakorlatokat - amivel ugyanakkor gyengíti a dél-koreai hadsereg védelmi képességét. Arról is beszélt, hogy idővel többezer amerikai katonát hív haza a félszigetről.

Miközben a védelmi cégek így veszteségeket szenvedtek el, a részvénypiacok általában bizakodóan fogadták a csúcson elhangzottakat.

Február óta a legmagasabb szinten zárt például az amerikai S&P index, rekordmagasságba szökött a Nasdaq értéke is. A Dow Jones azonban kis mértékben visszaesett.

A vállalati hírek egyik érdekes eleme volt a Tesla-részvények 3 százalékos emelkedése. Az elektromos autókat gyártó vállalat előzőleg közölte, elbocsájtja dolgozói 9 százalékát, hogy növelje a profitot. A cégnél azt mondták: irodai dolgozókat és nem gyártósori munkásokat építenek le.

Nyitókép: Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018