eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elképesztő bűnügyben ítéltek a spanyol kormánypárt ellen, 351 évnyi börtönt szabtak ki

Korrupciós hálózatból húzott hasznot a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) - állapította meg csütörtöki, nem jogerős ítéletében a spanyol központi büntetőbíróság, amely több mint 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki a pártra.

Az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben zajló perben a bíróság 37 vádlott közül 29-et talált bűnösnek, és összesen 351 évnyi börtönbüntetést szabott ki 12 különböző bűncselekmény, például csalás, vesztegetés, sikkasztás és pénzmosás miatt.

Az ügy elsőrendű vádlottja Francisco Correa vállalkozó, 51 éves börtönbüntetést kapott mint az irányítója annak a korrupciós hálózatnak, amely politikai kapcsolatok révén illegálisan jutott közbeszerzési megbízásokhoz 1999 és 2005 között.

"Hogyne adnék ajándékot valakinek, aki nekem üzletet hozott?" -

jelentette ki korábban Correa az egyik bírósági tárgyalás során, ahol beismerte, hogy politikusokat fizetett le, és pártkampányokhoz is adott pénzt a madridi agglomerációban található Majadahondában és Pozuelo de Alarcónban 2003-ban.

Előbbi település volt néppárti polgármesterét, Guillermo Ortegát több mint 38 évre, míg utóbbi település volt konzervatív vezetőjét, Jesús Sepúlvedát több mint 14 évre ítélték.

A bíróság 33 éves börtönbüntetést szabott ki a Néppárt volt pénztárnokára Luis Bárcenasra, és bizonyítottnak látta, hogy a pártnak létezett egy titkos, úgynevezett B kasszája is, legalább 1989 óta. Ez párhuzamosan működött a hivatalos pénzügyi és számviteli rendszerrel, és a korrupt vállalkozói és közalkalmazotti hálózatból gyarapodott.

A B kasszát egy külön eljárásban is vizsgálja a központi büntetőbíróság.

A három tagú bírói testület elnöke, Ángel Hurtado, különvéleményt fűzött az ítélethez, amelyben kifejtette, hogy nem ért egyet a Néppárt elmarasztalásával, mert szerinte a korrupciós ügyek nem volt közismertek a pártban, Majadahonda és Pozuelo polgármesterei a PP tudta nélkül cselekedtek.

A spanyol kormánypárt az ítélethirdetést követően közleményt adott ki arról, hogy megtámadja az ítéletet, amely polgári jogi felelősségét megállapította az ügyben.

Hangsúlyozta, hogy a szabálytalan gyakorlatról sem a jelenlegi, sem a korábbi pártvezetésnek nem volt tudomása, és az eljárásban közülük nem is gyanúsítottak meg senkit.

Az elítélt személyek egyike sem tagja már a Néppártnak - tette hozzá közleményében a párt.

A Gürtel-ügyben tavaly áprilisban Mariano Rajoy miniszterelnököt is beidézték tanúként, aki 2004 óta elnöke a PP-nek.

A kormányfő vallomásában azt mondta: sosem volt tudomása semmilyen illegális finanszírozásról, és nem foglalkozott pártja gazdasági ügyeivel, mindig kizárólag politikai feladatokat látott el.

A politikusnak augusztusban az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli parlamenti ülésen is számot kellett adnia a Gürtel-ügyről.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×