eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Az Európai Parlament a "puccsszerű" kabinetfőnöki kinevezés miatt bírálta az Európai Bizottságot

Martin Selmayr "puccsszerű" főtitkári kinevezése miatt bírálta az Európai Bizottságot szerdán megszavazott határozatában az Európai Parlament (EP), az elfogadott kompromisszumos szövegben azonban nem szólítottak fel a döntés visszavonására.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott dokumentumban a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság olyan módon folytatta le az új főtitkár kinevezésére irányuló eljárást, amely "általános felháborodást váltott ki és csorbította valamennyi európai uniós intézmény hitelességét".

A Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogászt, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök volt kabinetfőnökét február végén választották meg a nyilvánosság számára teljesen váratlanul.

Az egyesek által "buldózerként" jellemzett, Juncker jobbkezének tartott Selmayr így a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.

Mint a határozatban írták, ugyan lett volna rá lehetőség, hogy szabályszerű eljárással, az álláshely meghirdetésével nevezzék ki az előző főtitkár utódját, arról Juncker, a bizottság két tagja, valamint a korábbi és az új főtitkár kivételével senki nem tudott előre, a kinevezési javaslat a brüsszeli testület összes többi tagját is váratlanul érte.

Az EP leszögezte: "a kinevezés puccshoz hasonló intézkedésként is felfogható, amely feszegette a jogszabályok kereteit, sőt akár túl is lépte azokat".

A képviselők hangsúlyozták, tisztában vannak vele, hogy az ilyen döntések visszavonása "a jogi korlátok miatt általánosságban nem lehetséges", azonban az eljárás "újraértékelésére", illetve a vezető tisztviselők kinevezésére vonatkozó közigazgatási eljárás felülvizsgálatára kérték az Európai Bizottságot.

Bennfentes források szerint minden EP-frakció megosztott volt az ügyben,

néhányan például úgy akarták elérni Selmayr lemondását, hogy közlik, ennek hiányában nem fogja elfogadni a parlament a jövő évi költségvetést, végül azonban erre a kompromisszumra jutottak a képviselőcsoportok.

A határozatra reagálva Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos megismételte a korábbi álláspontját, amely szerint a kinevezés a szabályok betűjének és szellemének teljes körű betartásával történt, nem sértették meg a régóta követett gyakorlatot.

Kiemelte, az állásfoglalás helyesen állapítja meg, hogy a határozat nem visszavonható, és ezt nem is teszik, illetve rámutatott, hogy "valamennyi uniós intézmény önállósággal rendelkezik a saját szervezetével és személyzeti politikájával kapcsolatos ügyekben".

A főtitkár az Európai Bizottság legmagasabb szintű bürokratája, aki a szervezet egészét szolgálja az apparátus működésének irányításával. Feladata a bizottság és az alá tartozó főigazgatóságok zavartalan, gördülékeny munkájának biztosítása.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×