eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Berlin, 2018. március 14.Angela Merkel újraválasztott német kancellár kinevezési okmányával, amelyet Frank-Walter Steinmeier német elnöktől vett át a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában a megválasztása után, 2018. március 14-én. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: ARMANDO BABANI

Nehéz feladatok várnak az új kormányra Németországban

Fél évvel az országos választás után Berlinben a törvényhozás immár negyedszer is kancellárrá választotta Angela Merkelt. A 709 képviselö közül 364-en szavaztak reá. Ezt követően Merkelt az államelnök – a német alkotmány értelmében – rezidenciáján, a Bellevue Palotában kinevezte kancellárnak. Merkel és miniszterei eskütételére ismét a törvényhozás épületében került sor, és ezzel hivatalba lépett a keresztény pártok és a szociáldemokraták megállapodása alapján létrejött koalíciós kormány.

A német törvényhozásnak otthont adó, egykori Reichstag épülete, valamint a közeli elnöki rezidencia, a Bellevue Palota között ma különösen élénk volt az állami rendszámú gépkocsik ingázása. Miután

a 709 tagú képviselőház 364 szavazattal ismét kancellárrá választotta Angela Merkelt,

miniszterei kíséretében a Bellevue Palotába érkezett, ahol Frank Walter Steinmeier hivatalosan is kinevezte kancellárnak, csakúgy mint 15 miniszterét, majd együtt visszatértek a Reichstag épületébe, ahol a képviselőház elnöke előtt valamennyien letették a hivatali esküt.

Berlin, 2018. március 14.
Angela Merkelt (fehérben) megtapsolják a képviselők, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament 2018. március 14-i berlini ülésén. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Angela Merkelt megtapsolják a képviselők, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament (MTI/EPA/Omer Messinger)

A látogatók padsorában először foglalt helyet a kancellár anyja, valamint férje és fogadott fia. A csaknem fél éven át tartó alkudozás eredményeképpen létrejött újabb nagykoalícióra

nehéz feladatok megoldása vár:

hogyan sikerül a régóta sürgető digitalizálást úgy megvalósítani, hogy ne csak munkahelyek leépülését vonja maga után, hanem új álláslehetőségeket is teremtsen? Miként lehet az Európai Unión belül az egyesülés folyamatát felgyorsítani, egyben pedig kiegyensúlyozott választ adni az amerikai elnök politikai szeszélyeire? De legalább ennyire súlyos problémát jelent a lakosság politikával szemben érzett csömöre, valamint a szociális és belső biztonság szavatolása.

Az új belügyminiszter, Horst Seehofer ezzel kapcsolatban – úgymond – nulla toleranciát hirdetett a bűnözökkel szemben, és hangsúlyozta, hogy elsődleges célja Németország biztonságának javítása. Seehofer – aki 9 és fél éven át állt a bajor tartományi kormány élén, – úgy vélte, hogy Bajorország ma Európa egyik legbiztonságosabb területe, és ezt új tisztségében egész Németországra szeretné kiterjeszteni, azaz mielöbb felszámolni a kancellár által is említett úgynevezett no-go övezeteket.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×