eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Támogatót kapott a paksi bővítés elleni harcban Ausztria

Luxemburg támogatja Ausztriát a paksi bővítés ellen indított perben az Európai Bíróságon - jelentette be Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszter hétfőn. Az Európai Bizottság később jelezte, kész bíróságon is megvédeni azon álláspontját, amely alapján jóváhagyta a paksi erőmű bővítését.

Dieschbourg szerint meg kell akadályozni a nukleáris energia reneszánszát és azt, hogy a továbbiakban közpénzeket lehessen befektetni a nukleáris energiába. Ezért Luxemburg aktívan beavatkozik Ausztria pártján az Európai Bizottság magyar állami támogatást jóváhagyó döntése ellen - húzta alá a miniszter.

Ausztria február végén támadta meg az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű-bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást.

Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. Brüsszel a mélyreható vizsgálat során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság végül 2017. március elején jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, mert úgy ítélte meg, hogy a támogatás összege arányos a kitűzött célokkal, és nem haladja meg az elérésükhöz szükséges mértéket.

Ricardo Cardoso, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón újságírói kérdésre közölte: amennyiben arra szükség lesz, az uniós bizottság kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni azon álláspontját, amely alapján 2017. március elején jóváhagyta Magyarország számára a paksi erőmű bővítését az unió állami támogatási szabályai alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×