eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Most már biztos: nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe

Most már biztos: nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe

Az orosz meteorológiai szolgálat kedden megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött; a Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna az ország valamelyik atomlétesítményében.

Az orosz állami meteorológiai szolgálatot (Roszgidromet) vezető Makszim Jakovenko arról biztosította a közvéleményt, hogy

a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra.

Leszögezte: az intézetnek nem feladata, hogy kiderítse a szennyezés forrását.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén.

A Roszgidromet közleményében azt írta:

nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Ural déli részéről

szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét. Az időjárás-kutató intézet nem zárta ki, hogy a sugárzás elérte Európát.

A mérőállomások közelében található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak. Majakban állítják elő az Oroszországból exportált radioaktív izotópok felét. A nukleáris fűtőanyag termelésével és újrafeldolgozásával foglalkozó, egykor titkos majaki létesítményben történt a világ legsúlyosabb atomkatasztrófája 1957-ben.

A létesítmény vezetői közleményükben tagadták, hogy Majakból szivárgott volna ki a ruténium-106. Azt írták, hogy 2017 folyamán semmilyen formában sem dolgoztak a radioaktív izotóppal. A Roszatom sem tud róla, hogy nukleáris baleset történt volna Oroszországban az elmúlt időszakban. Kazahsztán ugyancsak tagadta, hogy létesítményeiből került volna a légkörbe a sugárzó anyag.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium kedden jelezte: a történtek miatt folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetköz Atomenergia-ügynökséggel (IAEA), és további információkat vár a bécsi székhelyű szervezettől. Október elején, majd az elmúlt két hétben újra kimutatták a ruténium-106-ot Ausztria fölött, bár csak elenyésző és folyamatosan csökkenő mennyiségben.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×