eur:
394.67
usd:
370.9
bux:
66431.02
2024. április 16. kedd Csongor
Mi rosszabb: a halálbüntetés vagy az életfogytiglani börtön?

Mi rosszabb: a halálbüntetés vagy az életfogytiglani börtön?

Szingapúrban nem mérlegelhet a bíróság, akit akár kis mennyiségű kábítószer kereskedelme miatt elítélnek, az halálbüntetést kap. Ez az eljárás sérti a nemzetközi jogot – hívta fel a figyelmet az Amnesty International a Halálbüntetés elleni Világnap alkalmából.

Demeter Áron, a civilszervezet emberi jogi szakértője az InfoRádiónak elmondta, hogy az Amnesty International minden év áprilisában nyilvánosságra hozza az előző év halálbüntetés-statisztikáit.

A 2016-os adatok szerint a világ 193 országából 141 ország eltörölte ezt a végletes szankcióformát. Húsz éve csupán 64 állam mondhatta el ezt magáról – tette hozzá a szakértő.  Továbbá tavaly 37 százalékkal csökkent a kivégzések száma: huszonhárom országban valamivel több mint ezer ember lelte halálát ilyen módon.

Kínában a halálraítéltek száma államtitoknak minősül, így az erre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre a kommunista állam esetében. Az viszont biztosnak látszik, hogy az ázsiai ország egymaga több elítélttel végez, mint a világ többi állama összesen – jelezte a jogász.

Bár a halálbüntetést a nemzetközi jog kizárólag a legsúlyosabb életellenes bűncselekmények szankcionálásaként engedélyezi, egyes országok – így Malajzia és Szingapúr – kábítószer birtoklása esetén is alkalmazza, ráadásul automatikusan, tehát a bíróságnak lehetősége sincs mérlegelni.

A halálbüntetésnek nincsen semmilyen elrettentő hatása

– hívta fel a figyelmet az emberi jogi szakértő. Sőt egyes felmérések szerint az életfogytiglani börtönbüntetés nagyobb erővel bír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×