eur:
369.13
usd:
345.44
bux:
48244.99
2023. június 5. hétfő Fatime

Emeletig érő szeméthegyek lepték el Lemberget

A nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) mindenekelőtt fenséges épületeiről és gyönyörűen konzervált óvárosáról híres, de egy ideje rossz hírét keltik az elképesztő szeméthalmok.

700 ezer lakosú város egyes külső kerületeiben

a kukákat május óta nem ürítik, a bűz elriasztja a turistákat, az elszaporodó patkányok fenyegetik a közegészségi állapotokat.

A helyi hatóságok és az önkormányzat egymásra hárítja a felelősséget, miközben a szeméthalom egyre nő az utcákon.

Június elején a lakók tiltakozásul több utcát eltorlaszoltak, egyesek felgyújtották a szemetet.

"Leírhatatlan a bűz. Egyes szeméthalmok az épületek második emeletéig érnek" - mesélte az AFP francia hírügynökségnek az 58 éves Marija Szidorovics, aki a harmincfokos hőség ellenére sem meri kinyitni az ablakokat. "A játszóterek mentén is vannak kukák, a gyerekek hetek óta nem játszhatnak" - teszi hozzá.

Az orvosok osztják a lakosok aggodalmait. "Ha nem biztosítjuk sürgősen a szemét eltakarítását, veszélybe kerülhet az emberek egészsége" - közölte az AFP-vel Volodimir Zub, a városi egészségügyi hivatal főnöke. "Egy ilyen helyzet fertőzéseket okozhat, a rágcsálók, a betegségek hordozóinak a száma veszélyesen megemelkedhet" - figyelmeztetett Zub.

Miközben sok lakos a városi önkormányzatot hibáztatja a hulladékválság kezeléséért, a polgármester, s egyben az egyik ellenzéki párt, az Önsegély (Szamopomics) vezetője, Andrij Szadovij az ukrán hatóságok szervezett blokádjáról beszél.

A probléma 2016 nyaráig nyúlik vissza, amikor Lemberg közelében kigyulladt, majd beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó. Négy tűzoltó vesztette életét, a telepet a hatóságok bezáratták.

"Azóta próbálunk találni egy olyan helyet, ahol elhelyezhetnénk a napi 600 tonna háztartási szemetet" - magyarázta a 48 éves Szadovij. "Az országban van körülbelül öt és fél ezer hulladéklerakó, s úgy gondolom, tudnánk találni megoldást, de a tárolók mindegyike, egyik a másik után, bezárta előttünk a kapuit" - bizonygatta Szadovij.

Andrij Szadovij azzal vádolja a kormányt: nyomást gyakorolt a szeméttelepek tulajdonosaira, hogy ne fogadjanak be Lembergből érkező hulladékot. Szerinte a hatóságok megpróbálják lejáratni mint polgármestert, s mint az Önsegély vezetőjét.

A viszony az egykori szövetségesek, a lembergi polgármester és Petro Porosenko elnök között nem a legjobb. A Szadovij vezette Önsegély tavaly februárban két másik párttal együtt kilépett a kormánykoalícióból, a korábban több mint kétharmados Európa-párti törvényhozási többség szűk egyszerű többségre csökkent.

"A blokád oka az, hogy akadályozzuk a hatóságokat nem demokratikus terveik megvalósításában" - állította Lemberg polgármestere.

Vadim Karaszjov, a globális stratégiákkal foglalkozó kijevi intézet vezetője szerint is a probléma inkább politikai, mint gazdasági.

"Ha Szadovijnak nem lennének nemzetpolitikai ambíciói, a problémát sokkal gyorsabban is meg lehetett volna már oldani" - magyarázta Karaszjov az AFP-nek.

A hatóságok minden vádaskodást visszautasítanak. Szerintük kizárólag a lembergi polgármester felelős a szemétválságért. Mindenesetre Volodomir Hrojszman kormányfő kénytelen volt beavatkozni, amikor a Szamopomics három képviselője éhségsztrájkba kezdett, kikényszerítendő, hogy a kormány tegyen lépéseket a válság megoldása érdekében.

Hrojszman arra is felszólította az önkormányzatokat, hogy segítsenek Lembergnek a hulladékfeldolgozásban.

A kormány 50 millió hrivnyát (1,7 millió eurót) is ígért egy új szeméttároló kialakítására a város körzetében.

Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Zaporizzsja, Luhanszk és Donyec megyében is szárazföldi csapatokkal végrehajtott ukrán támadásokat jelentettek, orosz és ukrán források egyaránt. Közben Oroszország Belgorod megyéje továbbra is heves támadás alatt áll, a Szabad Oroszország Légió orosz hadifoglyokat ejtett. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×