INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

venezuela

vatikán

pápa

belpolitikai válság

gazdasági válság

ferenc pápa

Pápai segédlettel oldhatják meg a venezuelai válságot

InfoRádió / MTI

A venezuelai kormány és az ellenzék a Vatikán felhívásának eredményeképpen megállapodott hétfőn abban, hogy a hétvégén tárgyalásokat kezdenek a súlyos belpolitikai és gazdasági válság megoldására - jelentette be Caracasban Emil Paul Tscherrig pápai küldött.

"Ma a kormány és az ellenzék képviselőinek találkozójával elkezdődött a nemzeti párbeszéd, először azzal a céllal, hogy megteremtsük egy október 30-i plenáris gyűlés megrendezésének a feltételeit (a karib-tengeri) Margarita szigetén" - mondta Tscherrig caracasi sajtótájékoztatóján.

Nem sokkal korábban a Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa egy előre be nem jelentett kihallgatáson fogadta Nicolás Maduro venezuelai elnököt. Maduro közel-keleti olajtermelő országokban járt körúton, onnan hazatérve állt meg a Vatikánban.

"A Szentatya arra kérte az elnököt, hogy az ellenzékkel - amely követeli az ő távozását a hatalomból - lépjen bátran az őszinte és konstruktív párbeszéd útjára", és "enyhítsék a lakosság - különösen a szegények - szenvedését, valamint hogy megőrizzék a társadalmi békét" - olvasható a Szentszék közleményében.

Maduro ezután megjelent a venezuelai tévében, és beszámolt az egyházfővel való találkozójáról. Elmondta, hogy megköszönte a pápának a támogatását a társadalmi párbeszéd elindításához.

A kormány és a parlamentet uraló ellenzék között a Vatikán mellett három volt államfő és a Dél-amerikai Országok Szövetsége (UNASUR) regionális szervezet is közvetít.

Jesus Torrealba, az ellenzék egyik vezetője a pápai küldöttel való caracasi találkozója után kijelentette: "A párbeszéd nem jelentheti azt, hogy a kormány pusztán időt nyer stratégiája végrehajtásához. Ez egy olyan lehetőség, amellyel mindannyiunk számára egy jobb országot kell teremthetünk."

A megállapodás híre még az ellenzék tagjai közül is sokakat meglepett, és többen kétkedve, dühösen fogadták azt, mert nem hisznek Maduro tárgyalási készségében. Az ellenzékiek megosztottságára jellemző, hogy egyik vezetőjük, Henrique Capriles egyenesen tagadta, hogy elkezdődött volna bármiféle párbeszéd a kormánnyal.

Az ellenzék már a megállapodást megelőzően országos tüntetést szervezett szerdára.

A belpolitikai feszültség mostanra odáig fajult Venezuelában, hogy az ellenzéki vezetésű parlament vasárnap határozatot hozott arról: az államfő megsértette az alkotmányt, mert a befolyása alatt álló választási bizottság a minap felfüggesztette az elnök lemondatásáról szóló népszavazás kezdeményezésére irányuló aláírásgyűjtést. Az ellenzéki Kerekasztal a Demokráciáért párt a határozattal azt akarta elérni, hogy az elnököt állítsák bíróság elé. A választási bizottság csütörtökön jelentette be, hogy felfüggeszti a népszavazási aláírásgyűjtést. Ezt azzal indokolta, hogy négy szövetségi államban a helyi bíróságok csalásokra hivatkozva érvénytelennek nyilvánították az aláírásgyűjtés előző szakaszát.

A felmérések szerint a venezuelaiak 70 százaléka kormányváltást akar, s ennek egyik fő oka a szárnyaló infláció, a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány. Maduro 2013-ban, az elnöki hivatalt 14 éven át betöltő Hugo Chávez után került az ország élére. Megválasztása óta népszerűsége a felére csökkent, és alig több mint 20 százalékon áll.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018