eur:
389.51
usd:
364.54
bux:
68001.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama utolsó elnöki útjai

Görögországba, Németországba és Peruba látogat november közepén Barack Obama, várhatóan ez lesz az amerikai elnök utolsó külföldi látogatása, mielőtt januárban távozik hivatalából - jelentette be kedden a Fehér Ház.

A november 14. és 21. között - azaz az új elnök november 8-i megválasztása és január 20-i hivatalba lépése közötti időszakban - tartandó látogatás célja, hogy tanújelét adja az elnök elkötelezettségének "a transzatlanti szolidaritás, az erős és egységes Európa, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térségbeli partnerekkel folytatott együttműködés" iránt - tette hozzá a Fehér Ház.

November 15-én kezdődő görögországi látogatása során Obama találkozik Prokopisz Pavlopulosz elnökkel és Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel. A látogatás alkalmat ad majd, hogy "kifejezze háláját a görög kormánynak és a görög népnek a menekültekkel és a bevándorlókkal szembeni, figyelemre méltó nagylelkűségéért".

A szíriai, iraki és afganisztáni konfliktusok elől menekülve tavaly mintegy 850 ezer ember érkezett tengeri úton Görögországba, közülük 500 ezren Leszboszra. 2015 októberében, a válság tetőpontján naponta több mint tízezren érkeztek a szigetre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2016 januárja óta több mint 160 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba. Az elmúlt hetekben gyakori a feszültség a kelet-égei-tengeri szigeteken, ahol az EU és Törökország közötti egyezmény következtében 13 ezer bevándorló rekedt, kétszer annyian, mint a rendelkezésre álló helyek száma.

Hatodik németországi látogatása során az amerikai elnök Angela Merkel kancellárral megvitatja az ukrajnai és a szíriai válságot, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot. A látogatás során Obama találkozik - Angela Merkel jelenlétében - Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia vezetőivel is.

Barack Obama végül Peruba utazik, ahol november 18-20-i látogatása során részt vesz a 21 államot tömörítő Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×