INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hollande: semmilyen feltételezés nem zárható ki a lezuhant géppel kapcsoaltban

InfoRádió / MTI
A francia államfő szerint semmilyen feltételezés nem zárható ki a Párizsból Kairóba tartó egyiptomi gép eltűnésével kapcsolatosan.

"Sajnos, az összegyűjtött információk megerősítik, hogy a gép lezuhant és elveszett. (...) Mindent tudnunk kell, mindenre fényt kell derítenünk az okokkal kapcsolatosan, és semmilyen hipotézis nem zárható ki, egyiket sem lehet előnyben részesíteni a másikkal szemben" - mondta Francois Hollande az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az ismeretek birtokában le kell vonni a szükséges következtetéseket, tisztázni kell minden apró részletet, és meg kell határozni, hogy baleset vagy terrorcselekmény okozta-e tragédiát.

Hollande szerint Franciaország repülőgépeket és hajókat küld arra a helyre, ahol nyoma veszett a gépnek, hogy a görög és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve keressék a roncsokat, amelyek elemzése révén fény derülhet a tragédia okára. A francia elnök részvétét fejezte ki a katasztrófában meghaltak hozzátartozóinak.

Nem sokkal korábban a Sky News Arabíja hírtévé idézte Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfőt, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy nyomozást indít a gép eltűnése ügyében.

A Párizsból Kairóba tartó repülőgép a Rodosz és Kréta között fekvő Kárpathosz szigettől körülbelül 230 kilométerre zuhant le. A repülő körülbelül 11 ezer méter magasan repült, amikor nyoma veszett az egyiptomi légtérben, körülbelül húsz perccel az előtt, hogy leszállt volna a kairói repülőtéren. A személyzet utoljára az eltűnés előtt tíz perccel lépett kapcsolatba az irányítótoronnyal, de nem jelzett meghibásodást.

Az egyiptomi légi közlekedési minisztérium közlése szerint a fedélzeten zömében egyiptomi és francia utasok voltak. Közülük 30-an egyiptomiak és 15-en franciák voltak, és mellettük két iraki és egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és kanadai állampolgár is utazott a gépen.

A címlapról ajánljuk