eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ideiglenesen felfüggesztik hivatalából a brazil államfőt

Támogatásáról biztosította csütörtökön a brazil szenátus a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legfeljebb 180 napra azonnal felfüggesztik hivatalából az országot 2011 óta irányító brazil elnököt.

A 81 tagú szenátusban 55 képviselő szavazott az eljárás megindítására, míg 22-en nemmel voksoltak a több mint 20 órán át tartó, helyi idő szerint csütörtök hajnalban véget ért maratoni vitát követően. A jogi eljárás megindításához egyszerű többségre volt szükség a szenátusban.

Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén jár le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja majd el addig, amíg a szenátus a legfelsőbb bíróság közreműködésével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A vizsgálatok lezárultát követően a szenátus várhatóan szeptemberben végleges döntést hoz Rousseff sorsáról. Az elnök tényleges leváltásához a szenátorok kétharmadának szavazata szükséges, enélkül Rousseff hivatalában maradhat.

A brazil elnök visszautasítja a vádakat, és egy "parlamenti puccs" áldozatának tartja magát. Eddigi nyilatkozataiban kizártnak nevezte, hogy lemondjon.

A Temer mögött álló Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) márciusban szakított Rousseff Munkáspártjával (PT), és kilépett a kormánykoalícióból. A 75 éves Temer még csütörtökön elfoglalja Rousseff helyét. A politikus korábban kijelentette, hogy olyan kabinetet akar felállítani, amelyben nem kap helyet a 2003 óta hatalmon lévő Munkáspárt, amely politikájával mindazonáltal milliókat emelt ki a nyomorból.

Rousseff felfüggesztése azt is jelenti, hogy nem ő, hanem Temer fogja megnyitni augusztus 5-én Rio de Janeiróban a nyári olimpiai játékokat.

Brazília demokratikus történetében eddig csak egyszer fordult elő a mostanihoz hasonló jogi eljárás megindítása. 1992-ben Fernando Collor de Mellót korrupció gyanúja miatt függesztették fel hivatalából, s a politikus végül lemondott. Collor de Mello ma szenátorként szolgál, és a szerdai szenátusi ülésen katasztrofálisnak nevezte a kormányt, s maga is támogatta Rousseff elmozdítását.

Rousseffnek - és pártjának - a költségvetési törvény megsértésének gyanúja mellett sokat ártott az elődje és mentora, Luiz Inácio Lula da Silva hivatali idejére visszanyúló hatalmas korrupciós botrány is, amelynek középpontjában a Petrobras részben állami olajkonszern áll. Rousseff a kétes ügyletek nagy része idején az óriásvállalat felügyelőbizottságának vezetője volt.

A Dél-Amerika legerősebb gazdaságával rendelkező országot hónapok óta megbénítja a Rousseff körüli bizonytalanság, így a piacok fellélegeztek a szenátusi szavazás eredményének hatására. Temer privatizáció, az állami költségvetés jelentős csökkentését, valamint nyugdíj- és munkajogi reformokat ígért.

A szenátust megelőzően április 17-én a képviselőház is szavazott a Rousseff elleni eljárás megindításáról, s szintén elsöprő többséggel támogatta a javaslatot.

A legutóbbi felmérések szerint a brazilok nagyjából 60 százaléka leváltaná az elnököt, a politikai elemzők többsége pedig nem is tartja valószínűnek, hogy az államfő a mostani ideiglenes felfüggesztés után újra elfoglalhatja majd hivatalát.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×