eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Robert Fico vagy Andrej Kiska lesz Szlovákia új köztársasági elnöke

Robert Fico vagy Andrej Kiska? Ez a szlovák belpolitika legfőbb kérdése az előttünk álló két hétben. A szombaton lezajlott államfőválasztás első körében meglepő eredmény született, a választásokat megelőző felmérések ugyanis a szlovák miniszterelnök sokkal nagyobb arányú győzelmét jósolták. Robert Fico végül a leadott voksok 28 százalékát szerezte meg, a második helyen záró ellenfele pedig 24-et.

Elemzők szerint a 30 százalék alatti eredmény bukásnak számít Fico esetében.

5,1 százalékot szerzett viszont az első magyar elnökjelölt, a Magyar Közösség Pártja színeiben induló Bárdos Gyula. A 97035 szavazatot begyűjtő politikus elmondta: nagyon nagy sikernek tartja az általa elért eredményt, főként annak tükrében, hogy azt a jelölésével szembeni politikai "ellenszél" dacára sikerült elérni. "Ennek ellenére elértük az 5 százalékos küszöböt, meghaladtuk az 5 százalékos küszöböt, ami egy lélektani határ. Ez a kezdet jó, ez lehetőséget nyújt arra, hogy megtaláljuk az egymáshoz vezető utat" - nyilatkozta Bárdos Gyula.

Berényi József, az MKP elnöke az eredményről elmondta: a jelöléssel sikerült elérni céljukat, azt, hogy a felvidéki magyar közösség számára fontos témák a szlovák politika színterére kerüljenek. "A második körben, az elnökség rövid vitája után úgy döntöttünk, hogy ebben a fázisában nem tudjuk kinyilvánítani a támogatását egyik jelöltnek sem. Olyan jelöltet tudunk támogatni, aki konkrétan felvállal valamit megmaradásunk ügyéből, akkor lehet elképzelni a mi támogatásunkat. Mi most abban a helyzetben vagyunk, hogy kierőszakolhatjuk valamelyik szlovák jelölttől, hogy mondjanak valamit a szavazatunkért, ingyen ne adjuk" - fogalmazott a pártelnök.

A szombati első fordulóban a szavazásra jogosult polgárok 43 százaléka járult az urnákhoz. Ez szintén alacsonyabb részvételt jelent annál, mint ahogy azt az előrejelzések mutatták. Dél-Szlovákia több régiójában, vagyis a magyarok által legsűrűbben lakott régiókban a választási részvétel az országos átlagnál is alacsonyabb volt. Hogy ez az arány milyen irányba mozdul el a második fordulóban, az két hét múlva, március 29-én kiderül.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×