eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az afganisztáni tálibok idén csaknem 12 ezer harcost vesztettek

Az afganisztáni tálib mozgalom 10-12 ezer harcosát veszítette el idén a kormányerőkkel és a NATO egységeivel folytatott összecsapások következtében. A veszteségmérlegben a halottak mellett a sebesültek és a bebörtönzöttek is szerepelnek - derült ki az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A világszervezet szankcióinak ellenőrzésével és elemzésével megbízott hivatal a Biztonsági Tanács (BT) kérésére készítette el a dokumentumot, amelyben afgán kormányzati forrásokra és a felkelők belső információira hivatkozik. A jelentés kitér arra, hogy az ázsiai országban az afgán és a nemzetközi erők ellen elkövetett erőszak 2010 óta nem látott méreteket öltött, a tálibok azonban egyelőre nem tudtak az összecsapásokból "jelentős hasznot" húzni.

A dokumentum szerint az erőszakcselekmények állandósultak az év során, ami szemlélteti a tálibok és a velük szövetségben álló csoportok által az ország biztonságára és a békére jelentett fenyegetést. Ebben az összefüggésben a NATO vezette nemzetközi csapatok 2014 végéig történő kivonása újabb polgárháború kitörésének veszélyét hordozza magában - figyelmeztet a jelentés.

Afganisztán biztonsági helyzete nagyban függ a Kabul és Washington között tervezett kétoldalú biztonsági megállapodás aláírásától. A dokumentum értelmében amerikai katonák állomásoznának az országban 2014 után is.

A szóban forgó egyezményt a héten vitatják meg a törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testület, a loja dzsirga csütörtökön kezdődő tanácskozásán. A tálib felkelők a tanácskozás bojkottjára szólítottak fel, és azzal fenyegetőznek, hogy megbüntetik a résztvevőket, ha jóváhagyják a megállapodást az Egyesült Államokkal. Hamid Karzai afgán kormányfő azt mondta szombaton, hogy a loja dzsirga jóváhagyása nélkül Afganisztán valószínűleg nem írja alá a biztonsági megállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×