eur:
387.27
usd:
356.98
bux:
68407.47
2024. május 17. péntek Paszkál

Zsidó szervezetek képviselőivel tárgyalt Kumin az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban pozitívan reagálnak azokra a változtatásokra, amelyeket Magyarország a legtöbbet bírált kérdésekben tett - jelentette ki pénteken az MTI-nek nyilatkozva, a héten New Yorkban és Washingtonban folytatott megbeszéléseit összegezve Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Az amerikai fővárosban Kumin Ferenc a hét folyamán találkozott Brent Hartleyval, a külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős új helyettes államtitkárával és Thomas O. Melia emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkárral. Közös munkaebéden vett részt Michael Hammerrel, a diplomáciai tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárával.

"A megbeszéléseken felmerültek azok a témák, amelyek általában dominálják a Magyarországgal kapcsolatos amerikai véleményeket, részben a kritikus ügyek is" - nyilatkozott Kumin Ferenc. - "Azt tudtam megállapítani, hogy lényegesen kedvezőbben ítélik meg a magyar helyzetet, pozitívan reagálnak azokra a változtatásokra, amelyeket Magyarország tett a legtöbbet kritizált kérdésekben."

Kumin New Yorkban megbeszélést folytatott a Rágalmazásellenes Liga (ADL) elnevezésű zsidó szervezet és a Vezető Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája (CoP) képviselőivel.

"A megbeszéléseknek szerencsétlen aktualitást adott a hét elején az Országgyűlésben elhangzott jobbikos felszólalás, az incidens árnyékában a partnerek hangot adtak elégedetlenségüknek" - mondta a helyettes államtitkár.

Az amerikai tárgyalófelek jelezték: a jövőben szívesen látnának olyan konkrét intézkedéseket, amelyek lehetővé tennék, hogy a hasonló incidensek elkerülhetők legyenek. Ezzel kapcsolatban kérdéseket és kéréseket fogalmaztak meg. Kumin Ferenc rámutatott, hogy ebben a témában a felek között a jövőben is folyamatos lesz a párbeszéd.

"Tárgyalópartnereim New Yorkban és Washingtonban is elismerték, hogy a magyar kormányzat szereplői és a magyar intézmények, így az Országgyűlés is, gyorsan és határozottan reagáltak" az antiszemita parlamenti felszólalásra - mondta Kumin Ferenc. Hozzátette, hogy az ilyen ügyekben továbbra is cél a minél gyorsabb reagálás.

"Ha tudunk ebben javítani, akkor javítani fogunk" - mondta.

A helyettes államtitkár megbeszéléseinek témái között szerepelt még a magyar demokratikus intézmények általános állapota, egyebek között a sajtószabadság kérése.

"A sajtószabadság kérdésében most, hogy már elég jelentős idő áll mögöttünk a változások óta, a fő tapasztalatok semlegesek vagy pozitívak. Ebből kifolyólag sok korábbi félelem és aggodalom eloszlott" - nyilatkozott Kumin Ferenc.

A helyettes államtitkár megbeszélésein hangsúlyos helyet kapott a magyarországi cigányság helyzete. A választási eljárás kérdése a külügyminisztériumban nem merült fel.

A helyettes államtitkár találkozott több jelentősebb médiaorgánum, egyebek között a Fox News és a CNN televízió, az AP hírügynökség, valamint a The Wall Street Journal, a The Washington Post, a The New York Review of Books és a The Washington Times munkatársaival. Kumin Ferenc megbeszélést folytatott a Freedom House, valamint több politikatudományi kutatóintézet, így a Közép-európai Politikai Kutatások (CEPA), a transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó Európai Intézet, a Külpolitikai Kezdeményezés (FPI) és a Nemzeti Demokrata Intézet munkatársaival.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Esnek a hazai blue chipek, csak a Mol tartja magát

Esnek a hazai blue chipek, csak a Mol tartja magát

Mérsékelt esésekkel indult a nap az európai tőzsdéken, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek többsége mínuszban áll. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisra érdemes figyelni, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×