eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rendkívüli ülést tart a szlovák kormány az adóbevételek csökkenése miatt

Rendkívüli ülést tart a szlovák kormány hétfőn a pénzügyi tárca pénteken nyilvánosságra hozott - a költségvetés adóbevételeinek jelentős csökkenését jelző - prognózisának okán.

A rendkívüli ülést pénteken azt követően hívta össze Robert Fico kormányfő, hogy Peter Kazimír, a pénzügyi tárca vezetője nyilvánosságra hozta a szaktárca előrejelzését, amely szerint a csökkenő adóbevételek miatt veszélybe kerülhet a költségvetés 4,6 százalékosra tervezett GDP-arányos deficitje.

A szlovák szaktárca adatai szerint a költségvetés adóbevételei 2012 és 2015 között a belföldi össztermék (GDP) 0,3 százalékával lesznek alacsonyabbak a korábban vártnál. Peter Kazimír szerint ez a költségvetés számára az idei évben 246, jövőre pedig 320 millió eurós bevételkiesést okozhat. Egy ilyen mértékű bevételkiesés a GDP 5,3 százalékára növelné az államháztartás 4,6 százalékra tervezett hiányát az idén, és veszélybe sodorná azt az EU-val szembeni vállalást is, amely szerint Szlovákia 2013-ban 3 százalékra csökkenti a deficitet.

Peter Kazimír arra hivatkozva kezdeményezte a rendkívüli kormányülés összehívását, hogy "a deficit növekedése megengedhetetlen", és pótlólagos intézkedések szükségesek. "Kénytelenek leszünk a jövő évre vonatkozó (kiadáscsökkentést és bevételnövelést előirányzó) konszolidációs csomag összeghatárát az eredeti 1,2 milliárd euróról 1,5 milliárd euróra növelni" - vetítette előre a hétfői kormányülés témáját a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×