INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Észak-Korea folytatja a műholdak felbocsátását

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán ellenséges magatartása ellenére Észak-Korea folytatni fogja a műholdak felbocsátását - közölte a phenjani űrtechnológiai bizottság.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által idézett közleményében a testület bírálta Washingtont és Szöult, amiért nagy hatótávolságú rakétakísérletnek nevezték az április 13-i műholdfelbocsátást. Észak-Korea minden rendelkezésére álló eszközzel megvédi saját szuverenitását és méltóságát, és egymásután fogja felbocsátani műholdjait a gazdasági fejlődés érdekében - közölte a testület.

A bizottság szerint az ország ellesz az amerikai élelmiszersegély nélkül is, s mivel népe élvezi a szocializmus adta előnyöket, többé nincs szüksége arra sem, hogy "szorosabbra fogja a nadrágszíjat".

A múlt pénteken Észak-Korea elindított egy rakétát, amellyel állítása szerint egy Földet megfigyelő műhold pályára állítása lett volna a célja. A manőver azonban indítás után kudarcot vallott. Egyes találgatások szerint Phenjan hamarosan földalatti atomrobbantást hajt végre, hogy helyreállítsa megrendült tekintélyét.

Washington a műholdfelbocsátásnak mondott rakétakísérlet miatt leállította az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt.

A címlapról ajánljuk