eur:
389
usd:
361.31
bux:
68722.54
2024. május 7. kedd Gizella

Hiába próbálták visszaparancsolni a fedélzetre az óceánjáró kapitányát

Egy napvilágra került hangfelvétel szerint az olasz parti őrség megpróbálta visszaparancsolni a sziklára futott Costa Concordia hajóra a kapitányt, aki a szárazföldről azt állította, hogy már majdnem befejezték az utasok kimentését. Az olasz média szerint a kapitány nem akart visszatérni a hajóra, hanem Giglio kikötőjébe ment.

Mario Pellegrini, Giglio alpolgármestere éjjel 11-kor mászott fel az oldalára borult óceánjáróra, és azt mondta, hogy reggel ötig segítette az utasok mentését. A kapitánnyal és tisztjeivel azonban nem találkozott - mondta a Guardian című lapnak.

A Corriere della Sera lap közben közzétette azt a hangfelvételt, amelyen a parti őrség egyik tisztje határozott hangnemben próbálja visszaparancsolni a fedélzetre a kapitányt. Schettino ekkor már egy órája a partmenti sziklákon volt, miután elhagyta a hajót.

"Ide figyeljen, Schettino! Emberek ragadtak a fedélzeten. Menjen a mentőcsónakjával a hajó orrához. Ott van egy létra. Másszon fel a hajóra, világos? Mondja meg, hányan vannak ott, és hogy mi van a fedélzeten. Világos? Mondja meg, hogy vannak-e ott gyerekek, nők, hogy milyen segítségre van szükségük" - kiabálja a kapitánynak rádión a parti őrség tisztje.

"Figyeljen, Schettino, lehet, hogy megmentette saját magát a tengertől, de én nagyon rossz színben tűntetem fel. Ezért megfizet, a fenébe is!" - teszi hozzá.

A kapitány mindeközben magyarázkodik, azt mondja, egy mentőcsónakból irányítja a mentést. "Mit koordinál a csónakból? Menjen a vissza a hajóra? Megtagadja?" - kapja a választ. A tiszt ezek után közli a kapitánnyal, hogy halottak is vannak, mire az visszakérdez, hogy hányan. "Ezt magának kellene nekem mondania, te Jóisten!" - kiabálja a parti őrség embere.

A helyi hatóságok szerint a személyzet, tagjai, akik közül sokan nem beszéltek angolul, fellázadtak a kapitány ellen és a fedélzeten maradtak segíteni. Az egyetlen tiszt a hajóorvos volt, aki velük maradt - mondták el szemtanúk.

Úgy tűnik, hogy a hajó tulajdonosa, az olasz média és a hatóságok is a kapitányt tartják felelősnek a tragédiáért, holott a hivatalos vizsgálatot még nem folytatták le. Schettinót meglátogatta a börtönben egy helyi parlamenti képviselő, és a tiszt azt mondta neki: kínozza a lelkiismerete. Mindez azonban nem fogja megnyugtatni a halottak és az eltűntek hozzátartozóit.

De Falco: "Itt De Falco Livornóból. A parancsnokkal beszélek?"
Schettino: "Igen, jó estét, De Falco parancsnok!"
De Falco: "Kérem, mondja meg a nevét."
Schettino: "Schettino parancsnok vagyok."
De Falco: "Schettino? Figyeljen Schettino! Emberek ragadtak a fedélzeten. A csónakjával odamegy a hajóorr alá, a jobboldalon. Ott van egy létra. Felmászik a létrán a fedélzetre. Felmegy a fedélzetre, és megmondja, hány ember van ott. Világos? Rögzítem ezt a beszélgetést, Schettino parancsnok! ..."
Schettino: "Parancsnok, hadd mondjak valamit ..."
De Falco: "Hangosabban! Tegye a kezét a mikrofonhoz, és beszéljen hangosabban, világos? "
Schettino: "Jelenleg a hajó az oldalára fordul ..."
De Falco: "Értem, de figyeljen, emberek jönnek le a létrán. Maga felmegy a létrán, felmegy arra a hajóra és megmondja, hányan vannak még ott. És hogy mire van szükségük. Világos? Megmondja nekem, vannak-e gyerekek, nők, vagy segítségre szorulók. És megmondja, hogy hányan vannak ezekben a kategóriákban. Világos? Figyeljen Schettino, megmentette magát a tengertől, de én... valami nagyon rosszat teszek magával... ezért megfizet... Catzo! "
Schettino: "Parancsnok, kérem ..."
De Falco: "Semmi kérem! Felmegy a fedélzetre, azt mondják, ott még mindig..."
Schettino: "Itt vagyok a mentőcsónakokkal, nem megyek sehova, itt vagyok."
De Falco: "Mit csinál, parancsnok?"
Schettino: "Koordinálom a mentést ..."
De Falco: "Mit koordinál maga? Menjen a fedélzetre! Koordinálja a mentést a hajó fedélzetéről! Visszautasítja?"
Schettino: "Nem, nem utasítom vissza."
De Falco: "Nem hajlandó felmenni a fedélzetre, parancsnok? Megmondaná, miért nem megy?"
Schettino: "Nem megyek, mert a másik mentőcsónak leállt."
De Falco: "Felmegy a fedélzetre. Ez parancs. Elég volt a kifogásokból! Maga elhagyta a hajót! Most már én vagyok a parancsnok. Felmegy a fedélzetre, világos? Hall engem? Menjen, és hívjon, amikor fent van. Ott van a légimentő csapatom."
Schettino: "Hol vannak a mentői?"
De Falco: "A hajóorrnál vannak. Menjen! Már halottak is vannak, Schettino!"
Schettino: "Hány holttest van?"
De Falco: "Nem tudom, egyről hallottam. Magának kéne nekem mondania, hányan vannak! Úristen! "
Schettino: "De felfogja, hogy sötét van, és semmit sem látunk? "
De Falco: "És akkor mi van? Haza akar menni, Schettino? Sötét van, és haza akar menni? Menjen a hajóorra, a létrán és mondja meg, mit lehet tenni, hányan vannak a hajón, és mire van szükségük. Azonnal!"
Schettino: "... itt van a helyettesem."
De Falco: "Akkor ketten menjenek ... Menjenek a fedélzetre, világos?"
Schettino: "Parancsnok, én akarok is, de itt a másik mentőcsónak, más mentők is vannak itt. Megállt a csónak és vár ..."
De Falco: "Már egy órája ismételgeti ugyanazt. Most azonnal menjen a fedélzetre! Menjen a fedélzetre! És azonnal mondja meg, hányan vannak ott!"
Schettino: "Rendben, parancsnok."
De Falco: "Menjen azonnal!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×