eur:
385.37
usd:
355
bux:
68089.11
2024. május 21. kedd Konstantin

Vége a válságnak, megint mernek betegek lenni az emberek

Egyre betegesebbek a németek - legalábbis erre utal a szövetségi statisztikai hivatal most közzétett kimutatása, amely szerint az alkalmazottak tavaly betegség miatt átlagosan 15 napot maradtak távol munkahelyüktől. Az ezredfordulót követő gazdasági nehézségek idején ez az átlag alig érte el a tíz napot.

A legtöbben hátfájásra panaszkodva íratják ki magukat, és a betegbiztosítók szerint a helyzet a jövőben még tovább fog romlani, ezért összehangolt tájékoztatást fontolgatnak olyan, munkahelyen is végezhető testmozgás népszerűsítésére, amely a hátizmok erősítését szolgálja, és így talán elejét veheti a költséges kezeléseknek is.

A táppénz indokaként második helyen szerepelnek a légúti megbetegedések, amelyek kiváltképpen az influenzajárványok idején döntik több napra is ágyba a munkavállalókat.

A betegségek sorában igencsak előretörtek a pszichikai bajok. A második legnagyobb német betegbiztosító intézet, a Barmer csupán tavaly közel 700 millió eurót adott ki ilyen célból kórházi kezelésekre. A lélektani zavarok aggasztó szaporodását a Barmer szóvivője azzal magyarázta, hogy a dolgozókra egyre nagyobb teher nehezedik mind a munkájuk során, mind pedig a családjukon belül, de ebben szerepet játszik az is, hogy emelkedőben van azoknak a száma, akik nem titkolják a depressziójukat.

A táppénzes időszak folyamatos hosszabbodásában azonban a főszerepet a konjunktúra és a munkanélküliség rohamos csökkenése játssza, mert míg az ezredfordulót követő években a munkahely elvesztésétől való félelemből az alkalmazottak elsöprő többsége még betegség idején is bement dolgozni, manapság, ha valaki rosszul érzi magát, orvoshoz megy és kiíratja magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×