eur:
385.27
usd:
354.58
bux:
68197.33
2024. május 21. kedd Konstantin

Megindította választási kampányát a lengyel ellenzék vezető pártja

A lengyelek többet érdemelnek - ezzel a jelmondattal indította meg választási kampányát a vezető lengyel ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS).

Jaroslaw Kaczynski pártelnök a szombati wroclawi választási konvención elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a lengyelek több igazságot, igazságosságot, tisztességet, biztonságot érdemelnek, és ezeket a pártja által vezetett kormány tudja megadni nekik. Szerinte a jelenlegi kormány hozzá nem értése Lengyelország fejlődését veszélyezteti.

"A lengyelek álmai teljesülhetnek, és teljesülniük is kell" - mondta nagy ünnepléssel fogadott beszédében Kaczynski, aki kórházakat, bölcsödéket, óvodákat, elérhető oktatást és stabil munkát ígért minden lengyelnek. "Nincsenek szegény országok, csak olyanok, amelyeket rosszul kormányoznak" - jelentette ki.

A konvención bemutatták a választási listákat vezető jelölteket és a befutó helyekre tett nőket. A listák élén sok a fiatal, politikai tapasztalattal nem rendelkező huszonéves jelölt.

Szerepel a listákon a szmolenszki katasztrófa áldozatainak több, politikai tapasztalattal szintén nem rendelkező hozzátartozója is. Ezzel a PiS nem áll egyedül, hiszen indítja az áldozatok egyes családtagjait a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és a kormányzó Polgári Platform (PO) is. A PiS azonban - vetélytársaitól eltérően - kampánya egyik fő témájává akarja tenni a szmolenszki katasztrófa ügyét. Politológusok, kampányszakértők egybehangzó értékelése szerint azonban ez legfeljebb csak mellékszála lehet a választási kampánynak.

A kormánykoalíció vezető pártja, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) szeptember 10-én tartja programadó választási konvencióját. Friss közvélemény-kutatási adatok szerint a PO továbbra is magabiztosan vezet, és általános várakozás szerint megnyeri az október 9-i választásokat. Ha így történik, Lengyelországban a rendszerváltás óta első ízben kap egy párt felhatalmazást második kormányzati időszakra.

A PO győzelme azonban nem lesz olyan átütő, mint négy évvel ezelőtt, és gondja lesz a koalíciós partnerrel is, mert jelenlegi koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) a felmérések szerint éppen hogy csak eléri a választási küszöböt. Ha nem jutna be a parlamentbe, koalíciós partnernek csak a baloldali SLD maradna, mert a felmérések szerint más pártnak nincs esélye a parlamentbe jutásra. A baloldallal azonban - legalábbis a jelenlegi deklarációk szerint - sem a kormányzó, sem a fő ellenzéki párt nem óhajt koalícióra lépni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×