eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Oroszország: újabb haláleset történt vizsgálati fogságban

Elhunyt egy 52 éves vállalkozó, Vera Trifonova a moszkvai Matrosszkaja Tyisina fogházban április 30-án, krónikus betegségeinek szövődményeiben - adták hírül a háromnapos munkaszünet után megjelent keddi orosz lapok.

Emlékeztettek rá, hogy legutóbb Szergej Magnyitszkij ügyvéd hunyt el a Butirka fogházban, mert nem vették komolyan panaszait, vagy nem tudták kellően kezelni a betegségét.

Trifonova decemberi őrizetbe vétele nagy feltűnést keltő ügyhöz kötődik: egy magadani önkormányzati képviselő azt ígérte egy moszkvai bankárnak, hogy 45 millió rubelért elintézi: az illető legyen a terület szenátora az orosz parlament felsőházában. A nyomozás szerint Trifonova részt vett a tárgyalásokon, bűnpártolással vádolták.

Trifonova, akit az őrizetbe vétele előtti képek fiatal, ápolt, mosolygós, kissé túlsúlyos nőnek, míg a fogságban készültek öregasszonynak mutatnak, őrizetbe vételekor súlyos cukorbajban szenvedett, s állapota a fogházban gyorsan romlott. Ügyvédje, Vlagyimir Zserebenykov szerint halála előtt már tolószékben ült, alig látott, csak egy veséje működött, a tüdejében állandóan víz gyülemlett fel. Többször elszállították egy moszkvai kórházba, de mindig visszavitték a fogházba, noha állapota miatt nem tudott részt venni kihallgatásokon.

Március végén a börtönkórház kiadott egy igazolást, amely szerint Trifonova ott nem kezelhető, a városi kórház, ahol többször feküdt, írásba adta, hogy nem tartható fogházban. Végül Szergej Piszin, az ügy vezető nyomozója indítványozta a bíróságon, hogy óvadék fejében helyezzék szabadlábra, de a bíróság nem hozott döntést, mondván, hogy az a nyomozó hatásköre. Piszin azt mondta az ügyvédnek: elengedik Trifonovát, ha beismerő vallomást tesz.

Április közepén a fogház írásba adta, hogy a fogoly állapota javult. A papírt Piszin kérésére, vizsgálat nélkül állították ki a vizsgálati fogság meghosszabbítása céljából. Piszin megígérte, hogy megvizsgáltatja a beteget külső orvosokkal, de erre nem került sor, mert a páciens időközben elhunyt.

Az esetet a Vedomosztyi című lap Lassú kínzás, a Trud A kínzás új formája címmel kommentálta. A Vedomosztyi szerint a nyomozó hatóság és a bíróság figyelmét elkerülte a Btk. Dmitrij Medvegyev elnök indítványára elfogadott módosítása, amely sok gazdasági bűncselekmény kapcsán tiltja a tárgyalás előtti őrizetbe vételt.

"Az egyébként is az emberi méltóság lábbal tiprását célzó rendszer különösen kegyetlen a betegekkel szemben: a vizsgálati fogságban lévők még az elítélteknél is jogfosztottabbak. Az elítélteket ugyanis kötelező szabadlábra helyezni, amennyiben a kormány által kiadott listán szereplő betegségek bármelyikében szenvednek. Ez azonban részletkérdés. A lényeg, hogy a büntetés-végrehajtás rendszere életveszélyessé válik a nyomozás alatt állókra és elítéltekre nézve, amint komoly érdekekről és nagy pénzekről van szó" - írta a lap.

Medvegyev elnök elrendelte az ügy kivizsgálását és a felelősök megbüntetését.

Kedden Piszin nyomozó ellen büntetőeljárást indítottak, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság moszkvai területi igazgatóságának helyettes vezetőjét, valamint a korrupciós ügyekkel foglalkozó osztály vezetőjét elbocsátották, az igazgatóság vezetőjét fegyelmiben részesítették. A nyomozást a legfőbb ügyészség saját hatáskörébe vonta.

A jogvédő szervezetek üdvözölték az illetékesek szigorú intézkedéseit.

Címlapról ajánljuk
Márkus Luca: hajlamos vagyok a boldogságra, az életszeretetre

Márkus Luca: hajlamos vagyok a boldogságra, az életszeretetre

Öt fiatal művésznek ítélték oda idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában. A legjobbak közé került Márkus Luca, a Vígszínház színművésze is, aki az InfoRádióban beszélt az eddigi pályájáról, a társulati tagság fontosságáról és a belső energiája forrásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×