eur:
395.46
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Tischler János: Némileg furcsa, hogy Barroso, illetve a NATO főtitkára nem jelent meg a temetésen

Eltemették Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. A krakkói szertartásra a tudósítások szerint körülbelül 150 ezren érkeztek, köztük lengyel és külföldi politikusok. Az InfoRádió által megkérdezett történész, Tischler János szerint Lengyelország méltóképpen búcsúztatta Lech Kaczynskit.

- Hol tart a gyászban a lengyel társadalom?

- Miután kellő méltósággal eltemették ez elnöki párt, most már nem okoz akkora repedést a lengyel köztudatban, hogy miért éppen a Wawelben nyugszik Lech Kaczynski és felesége. Nyilvánvaló, hogy ha már eltemették oda őket, akkor ott is fognak maradni. Biztosan voltak különféle szempontok, amiért erre esett a választás, lehet ezt indokolni pro és kontra, de ezek a viták most már elmúlnak. Itt az a kérdés, hogy Lengyelország ma mire ébredt, hogy a nagyon sok lengyel - lengyel megbékélést szolgáló nyilatkozatból mi marad meg a lelkekben, hogy hogyan fog visszatérni a hétköznapokba a lengyel társadalom.

- Magyarország részéről ott volt a szertartáson Sólyom László államfő, Bajnai Gordon miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
- Gesztus volt, hogy Magyarországot ennyien és ilyen magas szinten képviselték. Ez jelzi azt, hogy jók a lengyel-magyar kapcsolatok. Ráadásul, ami Kaczynski elnököt illeti, ő különleges viszonyt ápolt Magyarországgal; tehát természetes, hogy mivel ilyen közelinek érezzük Lengyelországot, igyekszünk minden szinten jelen lenni. Már csak azért is, mert ez egy olyan kapocs lehet, ami megerősíti a jó lengyel- magyar viszonyt.

- Több tízezer gyászoló, sok prominens lengyel és külföldi politikus érkezett a temetésre. A résztvevők számossága a lengyel elnök személyének, a lengyel államnak, az uniós pozíciójának szólt?
- Az eredeti tervek szerint körülbelül száz külföldi küldöttség vett volna részt a temetésen. Az izlandi vulkánkitörés miatt közel negyven küldöttség kényszerből lemondta a részvételét. Nehéz eldönteni, mert arra emlékezhetünk, hogy Kaczynski elnök nemzetközi megítélése meglehetősen vegyes volt az elnöki ténykedése kapcsán. Azt hiszem, inkább úgy mondhatnánk, hogy mindkettőnek szólt a nagyszámú külföldi részvétel. Tehát Kaczynski elnök személyének és a lengyel államnak, mely uniós, illetve NATO-tag. Bár hozzá kell tegyem, hogy nem csak Václav Klaus cseh államfő észrevételezte azt, hogy némileg furcsa, hogy az Európai Bizottság elnöke, Barroso, illetve a NATO főtitkára nem jelent meg a temetésen, miközben nagyon sokan, akik távolabbról érkeztek, ott tudtak lenni. Másrészről az, hogy a szándékok szerint ott lett volna Obama amerikai elnök megint csak természetes, hiszen Lengyelország immár nagyon hosszú évek óta az egyik legfontosabb szövetségese Washingtonnak Európában. Tehát ezt mindenképpen ki akarták fejezni, hogy továbbra is számítanak erre a szövetségre, annak ellenére, hogy ez egy kicsit gyengült, mióta az új amerikai elnök hivatalba lépett. De itt most az számított, hogy Obama az üzenetében azt mondta el, hogy mindannyian lengyelek vagyunk és azt hiszem, hogy az üzenet lényege érthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×