eur:
389.28
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Mobil rendfenntartókkal az iskolai erőszak ellen

Megkezdték működésüket Franciaországban az első olyan mobil rendfenntartó egységek, amelyek az iskolai erőszakot hivatottak megfékezni. A rendőrségtől független, de azzal együttműködő testület létrehozását még májusban jelentette be Nicolas Sarkozy, azt követően, hogy több francia állami iskolán valóságos erőszakhullám söpört végig. A rendfenntartóknak a legproblémásabb iskolák körüli tereket is meg kell tisztítaniuk az erőszakos elemektől.

Az első egység Párizs egyik "forrónak" tartott elővárosában, a közel tizenötezer lakosú Aulnay-sous-Bois-ban jött létre, és számítógépekkel, valamint több telefonvonallal ellátott főhadiszállásukat az egyik gimnáziumban rendezték be. A tíztagú egységet egy a belga királyi hadseregben szolgált tiszt vezeti, és csapatának átlagéletkora nem haladja meg a 27 évet.

A rájuk bízott feladat nehézségét jól mutatja, hogy az elmúlt néhány hónap alatt toborzott munkatársak kiválasztásában fontos szempont volt a jelentkezők "kiváló fizikai adottsága", valamint az, hogy magas szinten műveljenek egy küzdősportot.

A különleges egység tagjait az iskolaigazgatók riaszthatják, és az elmúlt egy hét eseményeit vizsgálva egyáltalán nem kell alulfoglalkoztatottságtól tartaniuk.

A fennállásuk óta eltelt idő nagy részét ugyanis "terepen" töltötték: az egyik helyszínre például azért hívták őket több ízben is ki, hogy véget vessenek az iskola közvetlen környékén garázdálkodó bandák rendszeres összecsapásainak. Egy másik helyszínen azokat az elemeket kellett kiszűrniük, akik nem tartoztak az iskolához, és csak azért akartak bejutni, hogy megzavarják annak működését.

"Eddig azt tapasztaljuk, hogy jelenlétünk biztonságérzetet ad a tanároknak, és a feszültségeket is könnyebben lehet kezelni" - nyilatkozta az egyik rendfenntartó. Az egység nagy előnye a rendőrséggel szemben ugyanis az, hogy az iskolai alkalmazottak között elvegyülve akár több napig is a helyszínen maradhatnak, ráadásul nem nyomozati munkát végeznek, hanem igyekeznek jobb belátásra bírni a legproblémásabb fiatalokat. Ha ez nem sikerül, úgy javaslatot tehetnek a konkrét esetek kezelésére, amely akár a bajkeverők kizárását, esetleg különleges intézményekbe való elhelyezését is eredményezheti.

A tervek szerint a következő hónapokban minden egyes tanfelügyelőségen - Franciaországban ezeket akadémiáknak nevezik - felállítanak egy ilyen rendfenntartó egységet, és azok létszáma, az adott régióban jelentkező problémák függvényében, 20 és 50 fő között változik majd. Az oktatási és a belügyi tárca illetékesei úgy számolnak, hogy az "iskolarendőrök" száma országos szinten még az idén eléri az ötszázat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×