eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egész Európában erősödtek a radikálisok

Várhatóan az Európai Néppárt alakíthatja a legnagyobb frakciót az új Európai Parlamentben, de veszíteni fognak eddigi pozíciójukból, mint ahogy a szocialisták is. A liberálisok az előrejelzések szerint tartják a pozíciójukat, a radikálisok azonban megerősödnek - mondta az InfoRádióban a BruxInfo elemzője.

Szinte egész Európában büntetőszavazatokat adnak le a választók, azaz a kormányzati erők ellen szavaznak - mondta az InfoRádióban Fóris György, a BruxInfo elemzője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a legnagyobb ellenzéki pártok győzelmét hoznák az eredmények: a szavazatok a szélsőségesekhez vándorolnak.

Hollandiában 10 százalék feletti eredményt kapott a szélsőjobboldal, míg Nagy-Britanniában és Írországban is az erősödésük várható. De a Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról is erősítik a radikálisokat.

Az eddigi európai pozíciójából veszít a konzervatív Európai Néppárt, amely azonban relatív többségét megtartja. Szintén az eddiginél kevesebb mandátumra számíthatnak a szocialisták, a liberálisok azonban megtartják pozíciójukat, sőt lehet, hogy javítanak is azon, Németországban például a szavazatok 11 százalékát kapták, de Belgiumban és Dániában is jól szerepeltek.

Európa szerte minimálisan esett vissza a választói hajlandóság az öt évvel ezelőttihez képest, akkor a jogosultak 45 százaléka voksolt, most azonban 43,1 százaléka. A legnagyobb, 30 százalékos visszaesést Litvániában mérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×