eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68458.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Oroszország: rabszolgamunkára adtak el szerződéses és sorkatonákat

Egészségesen hazatért Anton Kuznyecov sorkatona, akiről öt éve megírták a családnak, hogy nyomtalanul eltűnt, de kiderült: Mahacskalában egységének parancsnokai korlátlan időre rabszolgamunkára átadták egy téglagyár tulajdonosainak.

Kuznyecovnak a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lapban szerdán közölt beszámoló szerint még öt, hasonló sorsú társával együtt sikerült megszöknie, de még sokan maradtak a dagesztáni téglagyárban.

A 23 évesen, megőszült hajjal, sántán, több hónapnyi, több ezer kilométeres gyaloglás után hazatért katonát most szökevényként fogva tartják. Úgy tűnik, senki sem kíván nyomozást indítani annak kiderítésére, miért küldik rabszolgának a sorkatonákat az Észak-Kaukázusban, mi több, Kuznyecovot akarják dezertőrként bíróság elé állítani.

Kuznyecovot jog szerint be sem hívhatták volna, mert nagyanyja, aki nevelte, betöltötte 75. évét, s a fiatalember volt az idős asszony gyámja és eltartója, de 2003-ban érte jöttek és elvitték, azt ígérve, hogy a közelben szolgálhat.

Amint 2004-ben Mahacskalába vezényelték, átadták egy téglagyárnak. Onnan még meg tudta írni a nagymamának, hogy ingyen dolgoztatják napi 16 órát, ütik-verik, s alig adnak enni: kétszer akadt valaki, aki elvitte a levelet.

Antonyina Kuznyecova a saját temetésére meg a kicsi lakás felújítására félretett pénzből elutazott Mahacskalába, ahol találkozhatott unokájával, de ezután Antont végleg ottfelejtették a téglagyárban. Jóval a leszerelése hivatalos időpontja után egységénél kiállították a szökéséről szóló papírokat.

Hazaérkezte óta kiderült, hogy hivatalosan már nem is volt katona, amikor úgymond megszökött, a hadsereg nyilvántartásában nem szerepel, továbbá hogy "szerződést írt alá, hogy a téglagyárban dolgozik, és fizetést is kapott".

Anton Kuznyecov jelenleg őrizetben van, mert a helyi katonai ügyész szerint az eltelt években a nagymamánál bujkált. Az idős asszony próbál élelmiszert vinni neki, de nem engedik hozzá.

A foglyot három hónap alatt még egyszer sem hallgatták ki - írta a lap, amely értesüléseit a nagymamától szerezte, valamint egy helyi újságírótól, aki egyetlenként beszélt Anton Kuznyecovval őrizetbe vétele előtt.

Elmondta: a téglagyárakba csupa szegény családból származó fiú került, akiknél nagy az esély arra, hogy nem keresi őket senki, s még sokan maradtak ott.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×