eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kuba nem használhatja a továbbiakban a Messenger üzenetküldőt

Kuba bírálja az Egyesült Államokat, mert a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft május 29-én letiltotta a Messenger használatát olyan országokban, ahol az amerikai gazdasági szankciók érvényben vannak. A kubai vezetés szerint az USA részéről ez egy újabb kemény büntetés Havanna irányába.

A Microsoft nemrég jelentette be, hogy letiltja az azonnali üzenetküldő alkalmazás használatát Kubában, Szíriában, Iránban, Szudánban és Észak Koreában. Ez része annak a gazdasági szankciónak, amely tiltja szerzői jogok álló amerikai szoftver exportját az embargó alatt álló országokba - olvasható a Yahoo (www.yahoo.com) cikkében.

A kubaiak szerint ez a döntés nem más, "mint egy újabb csavar abban a gépezetben, amellyel az USA technológiai blokád alatt tartja az országot" - írta egy informatikai újságíró a Juventud Rebelde nevű helyi állami ifjúsági magazinban. Szerinte a szoftverek exportjának letiltása "Kuba jogainak durva megsértése."

A Messengert több mint egy évtizede használják Kubában anélkül, hogy az amerikai kormány vagy a Microsoft eddig megakadályozta volna azt. Dharmesh Mehta, a redmondi Windows Live termékmenedzsere szerint a változás már tavaly megtörtént a Windows Live Messenger legújabb verziójának esetében, tehát nem egy vadonatúj döntés eredményéről van szó, csak épp most figyeltek fel rá Kubában. Mehta szerint a Microsoft "arra törekszik, hogy az internet olyan platform maradjon, amely kellőképpen nyitott és sokrétű tartalommal szolgál, és a kormányok jobban tennék, ha nem próbálnák visszafogni az internet szabadságát."

A másik rendkívül népszerű kommunikációs eszköz, a Skype jelenleg működik Kubában, ám az amerikai kormány többször is próbálkozott már azzal, hogy más hasonló szolgáltatásokat blokkoljon - beleértve a Messengert is.

Az Obama-kormány az elmúlt hónapban bizonyos telekommunikációs eszközök exportjának tilalmát feloldotta, hogy enyhítsen valamelyest a szigetország izolációján, de nem egyértelmű, hogy ebbe a szerzői jogok alatt álló szoftverek is beletartoznak-e.

Kuba egyébként saját polgárait is korlátozza az internethasználatban. Ebben az műszaki probléma is közrejátszik, hogy nincs megfelelő sávszélesség az országban: Kuba műholdon keresztül kapja az internetet Olaszországból és Kanadából, ugyanis az USA megakadályozza, hogy kábelen keresztül gyorsabb szolgáltatáshoz jussanak. A kubai kormány egyébként tiltja a pornográf vagy "nemzetbiztonsági szempontból" kényes internetes tartalmak országba való áramlását.

Az amerikai embargó ellenére a kubai kormány jelenleg is Microsoft Windows-t és Windows alapú szoftvereket használ, bár már dolgoznak rajta, hogy lecseréljék nyitott forráskódú, ingyenes szoftverekre.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×