eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Terrorista kiképzőtáborba jár a német fiatalok egy része

Berlinben a képviselőház megszavazta az igazságügyi miniszter azon törvényjavaslatát, amely súlyos börtönnel bünteti azokat, akik terrorkiképzést biztosító táborokban készülnek fel esetleges erőszakcselekmények elkövetésére. A törvény szabadságvesztéssel sújtja azokat is, akik az internetről robbanószerek előállításához szükséges útmutatást szereznek be.

A koalíciós pártok által szorgalmazott törvényt a képviselőház többsége megszavazta, így a jövőben Németországban a bíróság hat hónaptól tíz évig terjedő börtönt szabhat ki azokra, akik külföldi táborokba terrorcselekmények elkövetésére képeztetik ki magukat.

Ugyancsak három évig terjedő szabadságvesztés vár azokra, akik robbanószerek előállítását elősegítő leírásokat helyeznek el az interneten, vagy ezeket lehívják, továbbá azok is, akik népszerűsíteni igyekeznek különböző terrorszervezeteket. A képviselőház magáévá tett azt a törvényjavaslatot is, amely valamely bűncselekmény feltárásában a hatóságokkal való szoros együttműködést enyhítő körülménynek tekinti.

Az igazságügyi miniszter szerint a ma elfogadott törvények jelentősen segítik a terrorizmus elleni küzdelmet. Becslések szerint a közelmúltban csaknem 150 német fiatal járt terrorista kiképzőtáborban, és a hatóságoknak arról is tudomása van, hogy jelenleg is több mint 50-en készülnek különböző titkos pakisztáni táborokban.

Az ellenzéki pártok azzal utasították el a törvény megszavazását, hogy nem az elkövetett bűncselekményt torolja meg, hanem már a szándékot is bünteti, ami eddig ismeretlen volt a német jogrendszerben. A rendőrök szakszervezetének szóvivője pedig arra mutatott rá, hogy igencsak körülményes bárkire is rábizonyítani, hogy Afganisztánban vagy Pakisztánban kiképzőtáborban volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×