eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy hírhedt börtönben tartják a mianmari ellenzéki vezető perét

Megkezdődött a mianmari ellenzék legismertebb vezetője, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji elleni bírósági eljárás hétfőn Rangunban. A politikust azzal vádolják, hogy megsértette házi őrizetének szabályait, mert egy amerikai férfi két hete titokban bejutott a házába és ott töltött két napot. A tárgyalást a hírhedt Inszein börtönben tartják zárt ajtók mögött - közölték szemtanúk és a katonai junta egyik neve mellőzését kérő tisztségviselője.

A börtön körül szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, európai nagyköveteket sem engedtek be a tárgyalásra. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország nagykövete, valamint egy osztrák diplomata próbált bejutni az épületbe, de konvojukat egy úttorlasznál visszafordították. Egyedül az amerikai nagykövetség képviselője léphetett be a börtönbe, mert a perben egy amerikai állampolgár is érintett.

Az épület közelében az ellenzéki vezető Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elnevezésű pártjának kétszáz tagja tartott békés tiltakozó megmozdulást. A párt ifjúsági szervezetének egyik vezetőjét állítólag őrizetbe vették, de erről részletek egyelőre nem ismertek. A per miatt 20 országban fognak tüntetni hétfőn a mianmari nagykövetségek előtt - közölte az egyik Nagy-Britanniában működő mianmari ellenzéki szervezet.

Aung Szan Szú Kjit csütörtökön szállították át az Inszein börtönbe otthonából, ahol gyakorlatilag 2003 óta házi őrizetben tartják. A politikus ártatlannak vallja magát. A per napokon vagy heteken át tarthat, az ügyészség 22 tanút idézett be. Ha a bíróság bűnösnek találja a 63 éves ellenzéki vezetőt, akár ötéves szabadságvesztésre ítélhetik. A mianmari emigráns szervezetek elmarasztaló ítéletre számítanak, mert ezzel az országot irányító katonai junta kizárhatja a politikust a jövőre esedékes választásokból. Aung Szan Szú Kji házi őrizete májusban járt volna le.

Az ENSZ, az Európa Unió és több nyugati ország is élesen elítélte az ellenzéki vezető bíróság elé állítását, és azonnali szabadon engedését követelte. Néhány nappal a per kezdete előtt az Egyesült Államok egy évvel meghosszabbította a mianmari junta ellen bevezetett büntetőintézkedéseit.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×