eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bekeményített Berlusconi: "Olaszország nem lesz etnikailag sokszínű"

Olaszország nem akar egy etnikailag sokszínű országgá válni, éppen ezért a parti őrség visszafordítja az illegális bevándorlók hajóit, és visszatessékelik őket Észak-Afrikába - hangoztatta az olasz kormányfő, akinek szigorú bevándorláspolitikáját sokan szégyennek tartanak.

"A korábbi baloldali kormányok kinyitották az ajtókat az illegális bevándorlók előtt, egy etnikailag sokszínű Olaszországot vizionálva. De ez a fajta társadalom nem a mi ötletünk" - jelentette ki Silvio Berlusconi, megnyugtatásul az olasz állampolgároknak, akik aggódnak a sok, főképp Kelet-Európából és Afrikából érkező menekültek miatt.

A balközép ellenzék vezetői elítélték a miniszterelnök nyilatkozatát. "Igen, Miniszterelnök Úr, más elképzelésünk van Olaszországról. Mi egy etnikailag sokszínű, plurális és szabad országot képzelünk el, ahol nem a bőrszín, a származás vagy a vallás számít, hanem a szív őszintesége és nyíltsága" - hangsúlyozta Giovanna Melandri, a Demokrata Párt politikusa.

Az olasz kormány múlt héten léptette érvénybe azt a határozatot, miszerint vissza kell fordítani a menekültek hajóit. A hatálybalépés óta a hatóságok már hat hajót fordítottak vissza, amelyeken összesen 1500 menekült próbált bejutni Olaszországba, annak legdélebbi pontján, Lampedusa szigetén. A hajókat az olasz parti őrség emberei visszakísérték Líbiába, oda, ahonnan a legtöbben próbálnak szerencsét.

A hajón utazó emberek képesek akár átvágni a Szaharán és hatalmas összeget fizetni az embercsempészeknek az új élet reményében. Korábban az olasz hatóságok befogadták őket amíg döntöttek arról, hogy megadják-e számukra a menedékjogot.

A Berlusconi által hangoztatott szigorú elvet még az ENSZ, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet, és a Vatikán is élesen elítélte, az olasz ellenzéki politikusok pedig szégyennek nevezték.

Az olasz kormány a bírálatok ellenére újabb szigorú bevándorlási intézkedéseket helyezett kilátásba. Arra akarják például kötelezni az orvosokat és a tanárokat, hogy forduljanak a hatóságokhoz, ha gyanítják, hogy betegük vagy diákjuk illegális bevándorló lehet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×