eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Feketelista az elpocsékolt állami pénzekről

Németországban közzétették az adófizetők fekete könyvét, amely az állami költségvetésből fedezett, ám teljesen felesleges kiadásokat sorolja fel. Szerepelnek a könyvben olyan városi beszerzések, amelyek egyetlen oka az volt, hogy el kellett költeni az esztendő végéig beütemezett összeget.

Az adófizetők szövetségének elnöke a feketekönyv bemutatásakor megjegyezte, hogy a kötetbe nem vették fel azokat az állami kiadásokat, amelyeket még a pénzügyi válság elmérgesedése előtt a különböző tartományi bankok talpra állítására költöttek - így felsorolásban csupán milliós és nem milliárdos tételek szerepelnek.

A feketekönyv 119 konkrét esetet sorol fel az állami pocsékolás iskolapéldájaként. Megemlíti a türingiai Finsterberg városában épült szanatóriumot, amelyet még a tengelye körül forgó úgynevezett klímapavilonnal is elláttak. A szanatórium egyetlen szépséghibája, hogy betegek hiányában nem helyezték üzembe.

De nemcsak az egykori NDK-ban kezelik nagyvonalúan az állami pénzeket, hanem a nyugati tartományokban is. Észak-Rajna-Vesztfáliában még az 1990-es években elrendelték a közhivatalok adattároló rendszerének egységesítését, amit ugyan mind a mai napig nem hajtottak végre, de már 43 millió eurót elköltöttek rá.

A főváros is élen jár a közpénzek pocsékolásában, ugyanis a Berlint átszelő Spree folyócska menti sétányok otthonosabbá tételére 20 millió eurót fordítottak - legalábbis papíron, mert a sétányok nagy része már korábban is létezett.

A pálmát mégis az egyébként takarékosságukról ismert svábok viszik el: szűkebb pátriájuk, Baden-Württengberg tartomány közel 3,5 millió eurót fordított egy gyógyfürdő és egy hozzátartozó kúraközpont létesítésére, amit azonban sohasem nyitottak meg, majd 226 ezer euróért elárverezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×