INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Képzett munkaerő árasztja el Nagy-Britanniát

Infostart / InfoRádió
Az Angliába érkező több tízezer szakmunkát kereső száma idén rekordot dönthet. A külföldi munkaerő jelentős mértékben járul hozzá a brit gazdaság termelékenységéhez.

Egy átfogó brit tanulmány szerint idén 212 ezerre tehető azon szakképzett külföldiek száma, akik munka reményében a szigetországba érkeznek. Õk azok, akik elsősorban az informatikai, az oktatási és az egészségügyi szektorban jutnak jól fizető álláshoz.

A brit Gazdasági és Üzleti Kutatóközpont előrejelzése szerint a külföldi munkavállalók száma 2012-re 812 ezerre fog emelkedni, de az idei év lesz az, amikor a legtöbben érkeznek Angliába. A növekedés a következő években várhatóan lelassul, és visszaesik a 2004-es szintre, amikor is több kelet-európai állam (köztük Magyarország) csatlakozott az Európai Unióhoz.

Elsősorban a kontinens keleti részéről, az EU-hoz újonnan csatlakozott országokból érkeznek a munkakeresők, akiknek nagy többsége az informatikai szektorban tud elhelyezkedni. Számuk annak ellenére növekszik, hogy a brit kormány a múlt hónapban szigorított a bevándorlási törvényen. Ennek értelmében a munkakeresőknek el kell érniük egy bizonyos pontszámot, ami többek között a képzettségi szintjükből és a fizetésből tevődik össze. Ezen kívül számításba veszik azt is, hogy a megpályázott munkahelyen van-e éppen üresedés.

A külföldi szakképzett dolgozók a brit munkaerőpiac közel 3 százalékát teszik ki, és több mint 36 milliárd fonttal járulnak hozzá a brit gazdasági növekedéshez. Szakértők szerint éppen ezért fontosak a külföldi munkavállalók, akik kitöltik az idősebb és alulképzett brit munkavállalók által keltett munkapiaci űrt.

A tanulmány előrejelzésében nem szerepelnek azok az alacsonyabb képzettségű bevándorlók, akik elsősorban gyárakban és a mezőgazdaságban találnak maguknak munkát.

A címlapról ajánljuk