eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Ez a nap a szégyen napja lesz"

A francia parlament elfogadta a bevándorlási feltételek szigorításáról szóló törvényt, amely a többi között kötelező DNS-vizsgálatot ír elő a családegyesítések esetében.

A Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet a képviselők 282 igen szavazattal fogadták el 235 nem ellenében. A szenátus 185 igen és 136 nem szavazattal támogatta a jogszabályt.

Nicolas Sarkozy elnök választási kampányának egyik fontos kérdése volt a bevándorlás, és a parlament mindkét háza által elfogadott törvény az ő reformjain alapszik.

A kedden elfogadott változat értelmében a DNS-tesztet a bevándorlási engedélyt kérelmező kérésére az állam költségén, bírósági felügyelet mellett végzik el.

A vizsgálatot kizárólag anya és gyermeke közötti kapcsolat bizonyítására alkalmazzák, el kívánják ugyanis kerülni, hogy az apa ilyen módon tudja meg, hogy nem ő a gyermek biológiai apja.

A családegyesítéseknél előírt kötelező DNS-vizsgálat heves vitát váltott ki Franciaországban. A kormány azzal érvelt, hogy DNS-teszteket már tizenkét országban alkalmazzák hasonló esetekben.

"Ez a nap a szégyen napja lesz" - fogalmazott közleményében a Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek közötti Barátságért (MRAP) civil szervezet, amely a másfél éves kísérleti időre bevezetendő DNS-vizsgálatot a második világháború idején a náci Németországgal kollaboráló Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A szocialista ellenzék kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági óvást nyújt be a törvény egyes részei, így a DNS-tesztre vonatkozó szakasz kapcsán az Alkotmánytanácshoz.

A franciák megosztottak a kérdés kapcsán: a CSA közvélemény-kutató intézet által kedden ismertetett felmérés szerint 49 százalékuk támogatja, 43 pedig ellenzi a DNS-tesztet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×