eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Elítélte Szaddám Huszein kivégzését az Amnesty International

Az Amnesty International (AI) elítélte Szaddám Huszein egykori iraki diktátor kivégzését. A nemzetközi emberjogi szervezet rámutat: nem csak arról van szó, hogy az AI elvből ellenzi és az élethez való jog megsértésének tekinti a halálbüntetést.

A szervezet számára különösen nyugtalanító, hogy a kivégzés már az ítélethirdetés után befejezett ténynek tűnt, és a fellebbviteli bíróság csak "a fügefalevél szerepét töltötte be egy elhibázott perben".

Az AI mindig is szorgalmazta, hogy Szaddámot vonják felelősségre bűneiért. Sajnálatos módon azonban a volt diktátor pere "mélységesen elhibázott afférrá" változott. "Sokan ezt a győztesek igazságszolgáltatásának tekintik, ami nem fog hozzájárulni a politikai motivációjú gyilkosságok megfékezéséhez" - mutat rá az AI közleményében.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×