eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Megtorlásra szólít fel a Szaddám Huszein volt pártja

A szaddámi rendszerben uralkodó, de az amerikai invázió után betiltott Baasz Párt bosszúra szólította fel az irakiakat a volt diktátor szombati kivégzése után, de óva intette őket attól, hogy polgárháborúba süllyedjen az ország.

Az országot Szaddám Huszein idején irányító szunnita elit pártja a www.albasrah.net című internetes oldalon megjelent közleményében felszólítja az irakiakat, hogy kíméletlenül torolják meg Szaddám Huszein kivégzését "a közös ellenségen", a megszálló amerikaiakon és a többségében síiták lakta Iránon.

A párt azonban arra kéri követőit, hogy ne bántsák iraki honfitársaikat, mert akkor az Egyesült Államok és Irán eléri célját, és az ellenük irányuló szent háború polgárháborúvá fajul. Az üzenet hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Szaddám Huszein kivégzése még inkább megosztja az ország kisebbségben lévő szunnita lakosságát és a most hatalmon lévő, a régi rendszerben elnyomott síitákat.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×