eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Két embert keresnek a madridi pokolgép robbanása után

Gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak az ETA baszk szakadár szervezet nevében szombat reggel a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában. 26 ember könnyebben megsérült - jelentette a Cadena Ser rádióadó, illetve a baszk belügyminisztérium.

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter közölte, hogy egy személynek - aki a robbanás idején, annak közelében egy parkoló autóban szundikált - nyoma veszett, de később a minisztérium azt jelentette, hogy már két eltűntet keresnek a romok között.

Az Europa Press spanyol hírügynökség úgy értesült, hogy az autóban elaludt ember ecuadori állampolgárságú.

Rubalcaba elítélte a merényletet, amellyel szavai szerint az ETA megsértette az év elején kihirdetett tűzszünetet, kilenc hónapja tartó erőszakmentes időszaknak vetve véget. Spanyolországban egy évtizede nem fűztek olyan nagy reményt deklarált tűzszünethez, mint ehhez.Hatalmas detonáció

A robbanás a repülőtér 4-es termináljának többszintes parkolójában történt, és fültanúk szerint több kilométeres távolságból is hallani lehetett. A detonáció hatására a parkoló egy része leomlott, a helyszínről füstoszlop emelkedett a magasba.

A robbanást két baszkföldi névtelen telefonos figyelmeztetés előzte meg, amint azt a DYA, a baszk közúti segélyszolgálat és a baszkföldi mentőszolgálat jelezte. A telefonálók közölték, hogy a
robbantást a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szervezet hajtja végre, és a pokolgép egy Renault Traffic típusú kisteherautóban van elrejtve a repülőtérnél - tette hozzá a minisztérium.

A spanyol rendőrség az első hívás után azonnal kiszállt a telefonáló által megjelölt helyre, és kiürítette a környéket, a repülőtér légi forgalmát pedig felfüggesztették - mondta el a madridi rendőrség szóvivője. December 30-a az egyik legforgalmasabb napja az évnek a légikikötőben.

Az ETA-val való állítólagos kapcsolata miatt betiltott baszk pártnak, a Batasunának a vezetője, Arnaldo Otegi San Sebastian-i sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a merénylet dacára folytatódik a spanyolországi megbékélési folyamat, "sőt nagyobb szükség van rá, mint eddig valaha".

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×